EBK'nın 5 et kesim kombinasından biri olan Sakarya Kombinası'nı İstanbul ve Sakaryalı gazetecilere gezdiren Genel Müdür Bekir Ulubaş şunları söyledi:

"Bu işletmeye Ocak ve Haziran arası 16 bin 695 büyükbaş hayvan girişi oldu. Bu hayvanların bazılarının zamanla çeşitli nedenlerden dolayı ayakları kırıldı. Bu hayvanları mecburi kesim yapmamız gerekiyordu. Ayakları kırılan bu hayvanlar özel sektöre ait olan ek işletmede kesildi. Yani özetle hastalıklı olmayan ama ayakları kırılan, vuruşmadan dolayı yaralanan 312 tane hayvan mecburi olarak kesildi. Bu 312 hayvandan 55 ton civarında et üretildi. Kesime giden hayvanlar kesinlikle hastalıklı değildi. Sadece ayağı kırılan hayvanlardı."

'SORUŞTURMAYI MEMNUNİYETLE KARŞILADIK'

Geçtiğimiz aylarda Savcılığa EBK ile ilgili bir ihbar yapıldığını ve sonrasında bazı iddialar ortaya atılarak soruşturma başlatıldığını kaydeden Ulubaş, şöylekonuştu:

"Soruşturma içerisinde teknik takip yapıldı. Biz savcılığın bu soruşturmasını memnuniyetle karşıladık. Teftiş Kuruluna soruşturma aşamasında her türlü belgeyi sunduk. Sakarya Kombinası ile ilgili tüm bilgiler savcılığın elindedir. Şu anda bir iddianame var. Şu anda sürecin hukuki boyutundan dolayı yorum yapmak yanlış olur ancak, savcılığın hazırladığı iddianamenin hiçbir yerinde EBK’nın standart dışı, hastalıklı et sattığı ile ilgili bir kelime yok. Yalnız bizim etlerimizin EBK’nın özel sektöre kestirdiği etlerin çalındığı ve değiştirildiği iddianame de var." 

'BAZI HAYVANLARI ÖZEL SEKTÖRE KESTİRİYORUZ'

EBK Genel Müdürü Bekir Ulubaş, geçen yıl 160 bin, bu yılın ilk 7 ayında da 70 bin baş hayvan kestiklerini, yıl sonunda bu rakamın 140 bini bulacağını belirterek şöyle devam etti:

"Bunun hepsini kendi işletmemizde kesmemiz mümkün değil. Bunun için özel sektör ile sözleşme imzalayarak bazı hayvanlarımızı dışarıda kestiriyoruz. Dışarıda ve burada kesilen hayvanlar bizim TIR’larımız ile Sakarya’ya getirilir. Buraya geldiği zaman 3 kişilik komisyon gövde gövde kontrol edilir. Standarda uymayan et varsa tespit eder ve gereğini yaparlar. Bizim tüm adımlarımız gerekli yönetmelikler dahilinde yapılır. Özel sektörde kestirdiğimiz hayvanlar buraya girerken mutlaka adım adım kontrol edilir. Depoya bir gram sağlıksız etin girmesi mümkün değil. Biz hizmet etmek için kurulmuş bir kuruluşuz. Bunun aksi bir durumda bulunmamız mümkün olamaz."

6 TONA YAKIN ET İMHA EDİLDİ

Hayvan Haklarından dolayı, mecburi kesime giden hayvanlar dışında ki tüm kesimlerin Sakarya Kombinası'nda yapıldığını belirten Ulubaş açıklamasını şöyletamamladı:

"Ayağı kırılan 312 hayvandan 36 gövde et veterinerler tarafından standart dışı bulunmuş. Bu gövdeler de tutanaklar dahilinde toplam 5 bin 902 kilogram olmak üzere imha edilmiş. EBK kendi satış mağazalarından diğer yerlere sağlıksız et vermemiştir. Mahkemede de böyle bir iddia yoktur. 'EBK Sakarya İşletmesinde 15 kişi tutuklandı' denildi. Et ve Balık Kurumu çalışanlarından Sakarya'dan müdür, yardımcısı ve alım şefi tutuklandı ve bir de Ticaret Daire Başkanımız tutuklandı. Bu arkadaşlarımızı açığa aldık. Özel sektörle ilgili iddianamede olduğundan dolayı, ileride doğabilecek zararlarımızı düşünerek mahkemeye müdahil olarak müracaat ettik. Eğer böyle olay oluşmuşsa çalınan etlerimizin paralarını mahkeme sonucunda tahsil edeceğiz. İdari bütün işlemler yapılmıştır."



AG(MB/COŞ)