Esenkent Mahallesi, Baturalp Sokak’ta bulunan Yalız Sınai Tıbbi Gazlar AŞ dün meydana gelen patlamanın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlendi. Bu sabah saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, işyerine geldi. Ancak, patlamanın meydana geldiği tesiste bekçinin dışında bir yetkili bulunamadı. Polisin oluşturduğu güvenlik şeritlerinin de hala yerlerinde olduğu dikkat çekti.

HURDACILAR DA MÜHÜRLENDİ

Ümraniye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, bugün saat 10.00’da Yalız Sınai Tıbbı Gazlar AŞ’nin bulunduğu Baturalp Sokak ile Eflak Sokak üzerindeki hurdacıları bastı. Ruhsatsız olduğu gerekçesiyle çok sayıda hurdacı hakkında işlem yapıldı, işyerleri mühürlendi.

Memleketi Şanlıurfa’dan hurdacılık yapmak için İstanhbul’a geldiğini söyleyen Nesih Az, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Ümraniye Belediyesi’ni suçladı. Yıllardır aynı adreste hurdacılık yaptığını hatırlatan Nesih Az, “Ne istiyorlar bizden ki? Patlama oldu iki işçi öldü. Faturasını bize kesiyorlar. Biz dolum tesisi değiliz. Burasının imara kapalı olduğunu söylüyorlar. Kentin içinde hurdacılık işini nasıl ve nerede yapacağız bunu da söylesinler” dedi.

Patlamanın meydana geldiği tesise yaklaşık 100 metre mesafedeki hurdacıda çalışan Nedim İğriz, “Buralar kapatılırsa nasıl yaşayacağız? Nasıl iş bulacağız? Ne yapacağımızı söylemeden çalışmalarımızı engelliyorlar. Bu vicdansızlıktır” diye konuştu.

Ümraniye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü yetkilileri, Esenkent Mahallesi’ndeki mühürleme işlemlerinin rutin olduğunu, yaşanan patlamayla da ilgisinin bulunmadığını belirtti.

EKSİKLERİ VARSA TAMAMLASINLAR

Patlamanın meydana geldiği Yalız Sınai Tıbbi Gazlar AŞ ile yıllardır çalıştığını belirten Arısan Çelik Konstrüksiyon Şirketi’nin ortağı Adem Biçakçı, “Patlamanın meydana geldiği bina 15 yıllık. Sanayi kuruluşlarına, hastanelere tüpleri bu binadan dağıtıyorlar. Daha önce böyle bir olay hiç olmadı” dedi. Şirketin sahibi Kerim Yalız ile oğlu Hakan Yalız'ı tanıdığını, bu kişilerin hayırsever olarak bilindiğini anlatan Adem Biçakçı, “Boş oksijen tüpleri taşındığı sırada patlama meydana gelmiş. Maalesef iki insanımız hayatını kaybetti. Olaydan derin üzüntü duyuyorum” diye konuştu.

İki dönüm üzerinde kurulan ve ortağı olduğu çelik şirketinin geçici ruhsatla çalıştığını anlatan Adem Biçakçı, bu sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti. Organize Sanayi Bölgesi’nin dışında bulunan arazilere imar verilmesi gerektiğini vurgulayan Adem Biçakçı sözlerine şöyle devam etti:

“Burada ben de mağdur durumdayım. Geçici ruhsatla şirketim faaliyetine devam ediyor. Buradaki arazilere imar verilmeli, vatandaşlara da tespit edilen eksiklerini tamamlamaları için süre tanınmalıdır. Detaylı bir inceleme yapılırsa çoğu işyerinin geçici ruhsatla ya da ruhsatsız çalıştığı tespit edilebilir.”

POLİS HAKAN YALIZ’I ARIYOR

Olayla ilgili yapılan soruşturma kapsamında tesisin sahibi Hakan Yalız’ın arandığı belirtildi. Hayatını kaybeden iki kız çocuk babası Hayrettin Gılgıç’ın memleketi Samsun’da, Muharrem İlhan’ın da Gebze’de toprağa verileceği öğrenildi.

HA(FOTOĞRAF)