Antalya'da oturan ve 17 yıl böbrek yetmezliği çeken Şevket Gürci, 10 yıl önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Uzun süre kadavra bulunamaması ve kardeşleriyle de doku uyumu olmaması üzerine, Sevgi Gürci, bir böbreğini eşine vermeye karar verdi. Doktorların dokuların tutmadığını, ancak nakil yapabileceklerini belirtmesi üzerine çift ameliyat kararı verdi. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü’nde o dönemde görev yapan cerrahlar Prof. Dr. Alper Demirbaş, Prof. Dr. Okan Erdoğan ve Doç. Dr. Alihan Gürkan tarafından eşinden alınan böbrek Şevket Gürci'ye nakledildi ve bu operasyon Türkiye'nin ilk doku uyumsuz böbrek nakli olarak literatüre geçti.

10 ay önce kızları Zeynep'i dünyaya getiren çift, mutluluklarında büyük pay sahibi olan enstitüyü ziyaret etti. Sevgi Gürci, "İlk mucize, doku uyumsuz böbrek nakliydi. İkinci mucizemiz ise Zeynep oldu. Mutluluğumuzu ve sevincimizi doktorlarımızla ve buradaki dostlarımızla paylaşmak istedik" dedi.

O günleri anlatırkan duygulanan Sevgi Gürci, "Hatırladıkça eşimin boynu bükük duruşu aklımdan gitmiyor. Kana kana su içemediği, doya doya yemek yiyemediği için önünde su içemez, yemek yemezdim. Eşim bana hiçbir zaman 'Böbreğini verir misin?' diye teklifte bulunmadı. Bugün ne kadar doğru bir karar verdiğimizi daha iyi anlıyorum" diye konuştu.

Birbirlerini çok sevdiklerini, doktorların anlattıklarını aralarında tartıştıktan sonra Türkiye’nin ilk doku uyumsuz nakline karar verdiklerini söyleyen Şevket Gürci ise, "Bizim doku uyumumuz yoktu, fakat sevgi uyumumuz vardı. Bunun en güzel göstergesi de 10 ay önce dünyaya gelen Zeynep kızımızdır" dedi.



EA(SU/CK)