Bölgede kar yağışı devam eden kar yağışı yaşamı da olumsuz etkiliyor. Erzurum'da 640, Ağrı'da 520, Muş'ta 329, Kars'ta 227, Erzincan'da 177, Ardahan'da 77 ve Iğdır'da 71 olmak üzere toplam 2 bin 41 köy yolu ulaşıma kapandı. Iğdır'da da etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle bugün, ilk ve orta dereceli okullarda eğitim- öğretime bir gün ara verildi.

45 GÜNDÜR KAR HAPSİNDELER

Muş'un Serinova Beldesi'ne bağlı Bakırcılar Mahallesi'nde yaşayanlar 45 günden beri kardan kapanan 3,5 kilometrelik yolu küreklerle açmaya çalışıyor. Ellerine aldıkları küreklerle kendi yollarını açmaya başlayan mahalle sakinleri üç günde 1,5 kilometre yol açmayı başardı. Yolun açılması için defalarca belediyeye başvurduklarını söyleyen mahalle muhtarı Maşallah Çakar, "Yolumuzun ulaşıma açılması için defalarca Belde Belediye Başkanlığına müracaat ettik. Ancak Serinova Belediyesi 13 kilometre mesafedeki mahallenin yolunu bir türlü açmıyor. Cenazemiz oluyor getiremiyoruz. Yol kapalı olduğu için acil ihtiyaçlarımızı temin edemiyoruz. Çalmadığımız kapı kalmadı. Serinova Belediyesi 'gücümüz yok, bu yolu açamayız' diyor. Mahalle halkı kendi imkanlarıyla yolu açmaya başladı. Kar yağamaması halinde 1 haftaya yolun tamamını açacağız" dedi.

Bakırcı Mahallesi'nden Muhammed Ertuğrul ise 25 yıldır bu sıkıntıyı çektiklerine dikkati çekerek, "Yaz olur yolumuz olmaz, kış olur yolumuz kapanır. Bu yolu şimdi biz küreklerle açıyoruz. Serinova Belediyesi 'o yolda 5 metre kar var' diyor. Gelsinler baksınlar bakalım burada kaç metre kar var" diye konuştu.

Öte yandan konu ile ilgili olarak Vali Ali Çınar, yapılan protokol dahilinde zaman zaman Belde Belediyelerine destek verdiklerini, Bakırcılar Mahallesi'nin yolunu 1-2 kez ulaşıma açtıklarını söyledi.

IĞDIR'DA OKULLAR TATİL

Iğdır'da da etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle bugün , ilk ve orta dereceli okullarda eğitim- öğretime bir gün ara verildi. Kentte öğleden sonra yağma başlayan kar yağışı nedeniyle şehirde hayat adete durma noktasına gelirken, esnaf satış yapacak müşteri bulmayınca, kardan adam yapıp kartopu oynadı. Yoğun kar ve tipi Iğdır- Doğubayazıt karayolunda ulaşımı engelledi. Dilucu Sınır Kapısı'nda fırtına ve kar nedeniyle ulaşım aksarken, araçların geçişine izin verilmedi. Karakoyunlu İlçesi yakınlarında ise 2 otomobil ve bir kamyonun buzlanlanma nedeniyle kaydığı ve 3 kişinin yaralandığı bildirildi.

TIR'IN ÜZERİNE ÇIĞ DÜŞTÜ

Van'dan Trabzon'a gitmekte olan Sinan Deniz yönetimindeki 52 K 5280 plakalı TIR'ın üzerine Ağrı'nın Eleşkirt İlçesi ile Erzurum yolu arasında çığ düştü. Çığ düşmesi sonucu şoför TIR'ın içinde mahsur kaldı. Şoför cep telefonuyla karayolları ekiplerini arayarak yardım istedi. Karların arasında sıkışan TIR, ekiplerin çabaları sonucu 2 saat sonra kurtarıldı. 4 metre kalınlığında 40 metre genişliğinde bir alana düşen çığ nedeniyle kapanan Ağrı-Erzurum karayolu TIR'ın kar altından kurtarılmasıyla açıldı.

DOĞUBAYAZIT'TA ULAŞIM DURDU

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde dün başlayan yoğun kar yağışı, il ve ilçelerle olan ulaşımını tamamen durdurdu. Kar yağışının ilçe merkezi başta olmak üzere, Tendürek Dağı ve İpek geçidinde etkili olması nedeniyle Doğubayazıt-Van ve Ağrı-Doğubayazıt karayolunda hayat durdu. Aşırı kar yağışı ve tipi nedeniyle şoförler araçlarını yol kenarlarına park ederek geceyi geçirdi. Karayolları ekiplerinin yol açma çalışması yapmadığını iddia eden şoförler, "Kar yağışından dolayı yaklaşık 4 saattir yoldayız. Hiçbir ekip, çalışma yok. Perişan olduk. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Tendürek Dağını ve İpek geçidini açsınlar. Buralar biz şoförlerin korkulu rüyası haline geldi. Ufak bir kar yağdığında da hemen buzlanma oluyor. Karayollarından ricamız bu iki noktayı açsınlar" dedi.

2 BİN 41 KÖY YOLU KARDAN KAPANDI

Doğu Anadolu Bölgesinde etkisini sürdürmeye devam eden kar yağışı nedeniyle Erzurum'da 640, Ağrı'da 520, Muş'ta 329, Kars'ta 227, Erzincan'da 177, Ardahan'da 77 ve Iğdır'da 71 olmak üzere toplam 2 bin 41 köy yolu ulaşıma kapandı. Özel idare ekipleri kardan kapanan yolların açılması için aralıksız çalışmalarını sürdürüyor. Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basıncın etkisi altına giren Doğu Anadolu Bölgesi'nde en düşük sıcaklık sıfırın altında olmak üzere 20 dereceyle Erzurum'da kaydedildi. Yine sırıfın altında olmak üzere Ağrı ve Kars'ta 15, Ardahan'da 12, Erzincan ve Muş'ta ise 6 derece olarak ölçüldü. Meteoroloji uzmanları kar yağışının yarından itibaren tekrar başlayacağını söyledi.