5 bin yıllık geçmişe sahip olan ve Çin Seddi'nden sonra uzunluğu ile dünyada ikinci sırada bulunan tarihi Diyarbakır surlarının restorasyonu çalışmaları, geçen yıl kenti ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de desteğiyle başladı.

CADDEDEKİ TARİH TAHRİBATI ÖNLENDİ

Tarihi Sur İlçesi'nin etrafını saran Kalkan Balığı şeklindeki surların en önemli burcunun yer aldığı Gazi Caddesi, 2005 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından rehabilite edildi. Nitelikli bir kentsel çevre yaratılarak tarihi ve kültürel dokunun canlandırılması ve turizme kazandırılmasının hedeflendiği 'Gazi Caddesi Rehabilitasyon Projesi' kapsamında, tarihi yapıları tahrip eden ve algılanabilirliğini önleyen aykırı müdahaleler ortadan kaldırıldı. İnsanların rahatlıkla alışveriş yapabileceği kaliteli bir kentsel çevre yaratıldı. Caddedeki işyeri sahipleri ve sakinlerine verilen tarihi, kültürel ve çevre koruma bilincine yönelik eğitimler ile kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilir kılınmasına katkı sağlandı. Yerli ve yabancı turistlerin tarihi yapılar ile ilgili tanıtıcı bilgilere kolaylıkla ulaşabilmesi sağlandı. Yaklaşık 1 milyon euro harcanan proje tamamlanırken, Sur Belediye Başkanlığı tarafından alınan bir kararla cadde üzerinde bulunan işyerlerinin görünen ön cephelerine klima ile standart dışı tabela taktırmaları yasaklandı.

TARİHİ BURCA KLİMA TAKILDI

Cadde esnafının tamamı, çirkin görüntü oluşturmaması amacıyla alınan bu karara uyarken, caddenin başlangıcında yer alan ve rehabilitasyonun projesinin asıl amacını oluşturan tarihi Dağkapı Burcu'nun tam ortasına bir süre sonra klima takılması şaşkınlığa neden oldu. Diyarbakır Valiliği'nin Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında Dağkapı Burcu'nda devam ettirilen 'Kuyumculukta El Sanatları Projesi' nedeniyle söz konusu klimanın burca takıldığı öğrenildi. Gazi Caddesi'nde bulunan esnaf ise, kendilerinin yasağa uymasına rağmen, devletin korumasında bulunan tarihi Dağkapı Burcu'nda bu yasağın delinmesine anlam veremediklerini söyledi.



RY(GG/COŞ)