Başbakan Erdoğan'ın yarın gerçekleştireceği Diyarbakır gezisi öncesi, Diyarbakır'da faaliyet yürüten 169 sivil toplum örgütü temsilcisi Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde (GGC) yaptığı basın açıklaması yaptı.

Sivil toplum örgütleri adına konuşan Biyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Türkiye ve bölge kamuoyunun, Başbakan Erdoğan'ın önceki Diyarbakır ziyartlerine anlam yüklediğini belirterek, "Türkiye ve bölge kamuoyu Diyarbakır'a önceki tarihlerde gelişlerinize anlam yüklemekteydi. Ancak bu gelişinize kamuoyunun önem ve anlam yükleme koşullarından uzak olduğunu söylemeliyiz" dedi. Son birkaç yıldır Güneydoğu'da sıkıntılı gelişmelerin yaşandığını söyleyen Aktar şöyle konuştu:

"Yaygın tutuklamalar, askeri operasyonlar, Uludere katliamı gibi olaylar, zaman zaman bazı kabine üyelerinin kullandıkları üslup Kürt toplumunda ciddi kırılmalara yol açmıştır. Tüm bu gelişmeler birlikte yaşama duygusunu zayıflatmakta, devlete olan güveni ciddi oranda zedelemektedir. Sayın Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı ve ülkenin en güçlü siyasi aktörü olarak 2005 yılında Diyarbakır'a yaptığınız gezideki konuşmanızı hatırlamanızı, Kürt meselesinin asli muhatabı olan Kürt halkı ile çözüm aramanızı diliyoruz. Mevcut tutumun sürmesi halinde, düşünmek bile istemediğimiz gelişmelerin yaşanmasından duyduğumuz kaygıyı bir kez daha hatırlatarak, diyaloğu dışlayan dil ve üsluba ortak olmayacağımızı ve kabul etmediğimizi ifade ediyoruz. Ülkenin Başbakanı olarak bu ülkede kardeşçe ve eşit haklara sahip olarak yaşamayı gerçekleştiremiyorsanız, bari çocuklarımız iyi komşu kalsınlar."

HAS PARTİ: ACILARI BÜYÜTME, TAZİYE EVİNE GELİR GİBİ GEL

HAS Parti Diyarbakır İl Başkanı Alaattin Parlak da yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulundu. Parlak, şöyle dedi:

"Diyarbakır'a lütfen taziye evine gelir gibi gelin. 28 Aralık 2011 gecesi Uludere'de F-16 uçakları tarafından bombalanarak öldürülen 34 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan olayın etkisi hala devam etmektedir. Çok şey söylendi, çok şey konuşuldu, acılar hala taze ve beklentiler giderilmedi. Ülke bu acı hadise üzerinde, yeniden kamplara ayrıştırıldı ve insanlar arasına kalın setler çekilmeye çalışıldı. Belki Uludere bir kere bombalandı ama, ondan sonraki her açıklamada yürekler defalarca bombalandı, acılara acı katıldı. Sayın Başbakan'dan özellikle Diyarbakır programında Uludere konusunda Ankara'da yaptığı konuşmalardan farklı olarak daha insani, daha İslami, acıya daha fazla ortak olucu bir konuşma yapmasını ve beklentileri karşılamasını istiyoruz. Başbakan'a sesleniyorum. Lütfen Diyarbakır'a taziye evine gelir gibi gelin. Bu taziye sizin sayın Başbakan. Ülkenin bütün yurttaşlarının Başbakanı olarak gelin. 72 milyonun Başbakanı olarak gelin. Sayın Başbakan, Diyarbakır'da yapacağınız konuşmayla acıları büyütmeyin, Türk- Kürt halkları arasında duvarlar oluşmasına zemin hazırlamasın. Aramızda derin uçurumlar oluşmasın. Acılara ortak olsun"



MT(GG/COŞ)