Günde ortalama bin uçağın iniş kalkış yaptığı Atatürk Havalimanı’nda acil çözüm bekleyen sorunlar Devlet Hava Meydanları İşletmesi Çalıştayı’nda masaya yatırıldı. Önce havalimanında trafiği rahatlatmak için yapılan çalışmalar sinevizyon gösterisi eşliğinde anlatıldı. Çalıştay sonrası DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, gazetecilerin sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

“Bu çalışmalar bittiğinde tabii ki ciddi bir rahatlama olacak ama şu anda Atatürk Havalimanı’ndayız (AHL) ve burası çalıştığı sürece ne yapılabilir onun arayışı içindeyiz. Buradaki en ciddi sıkıntı olan nokta şu: AHL İstanbul’un ortasında kaldı. Etrafını zaman içerisinde yapılaşmalarla kapattık. Yani 30-40 yıl önce düşünmemiz gereken şeyleri, şimdi düşünüyoruz. Onun için de çözüm bulmakta zorlanıyoruz. AHL’yi büyütebilirsiniz, genişletebilirsiniz, etrafındaki bir sürü yapılaşmayı yok farz ederseniz hepsini yıkarsanız genişletebilirsiniz ama genişlettiğiniz andaki durumda hangi noktada iseniz ondan bir adım daha ileriye yine gidemezsiniz. Onun için İstanbul’un ihtiyacı genişlemeye müsait bir alan üzerinde kurulacak yeni bir havalimanıdır. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Hemen bu bugünden yarına olabilecek bir şey değil. Şu anda bir niyet sürecini yaşıyoruz. Bu konuda en üst makamlarımızda böyle bir niyet var bununla ilgili çeşitli verilmiş talimatlar, çalışmalar var. Bu neticelendiği zaman yapım sürecine geçilecek. Yapım sürecinden sonra da bir havalimanının ne kadar sürede yapılacağını az çok herkes tahmin edebilir. Takvim vermem şu anda uygun da değil mümkün de değil. Ancak konumuz AHL’nin mevcut şartları dahilinde en iyiyi bulabilme konusundaki arayışlar bunun peşindeyiz ve bugün de bunu yapıyoruz.”


Atatürk Havalimanı’nda Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştaya Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ile 150 kadar üst düzey yönetici katıldı.


FK(BB) (FOTOĞRAF)