Van'da yıkıma neden olan Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından tatil edilen okullar yaklaşık 2.5 ay sonra 2 Ocak'ta açıldı. Kente gelen öğretmenlerin bir bölümü konteyner ve tek katlı anaokullarına yerleştirilirken, bazı öğretmenlerin barınma sorunu çözülemedi. Depremde evi ağır hasar gören 11 yıllık rehber öğretmen Nihat Sarı, okulların açılması ile birlikte sınıf öğretmeni olan eşi Zehra Sarı ve çocuklarını alarak Van'a geldi. 6 kişilik Sarı ailesi, İskele Caddesi'nde bulunan ve yıkılan Atatürk Lisesi'nin bahçesinde kurulan çadıra yerleşti. Kısa bir süre çadırda kalacaklarını düşünen aile fertleri, aradan geçen bir aya rağmen halen çadırda zor şartlarda yaşamaya devam ettiklerini söyledi.

"GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ AMA ZOR DURUMDAYIZ"

Öğretmen Nihat Sarı, çadıra yerleştirildikten sonra kendilerine bir hafta içinde barınma sorunun çözüleceğini belirtildiğini söyledi. Sarı, aradan bir aydan fazla süre geçmesine karşın halen çadırda kaldıklarını, çocuklarıyla birlikte soğuk havada zor günler geçirdiğini anlattı. Nihat Sarı, şöyle dedi:

"Okulların açılmasıyla birlikte sınıf öğretmeni olan eşim ve ben 4 çocuğumuda alarak Van'a gelip görevimizin başına geçtik. İlk olarak bizi şuanda bulunduğumuz yıkılan okulun bahçesine kurdukları çadıra yerleştiridiler. Bu sorunun bir hafta içinde çözüleceğini söylediler. Fakat aradan geçen bir ayı aşkın süre içinde halen barınma sorunumuz çözülmedi."

Sarı, 6 yaşında olan üçüz ve 4 yaşında çocuğu ile birlikte çadırda sorunlarla karşılaştıklarını vurgularken,  "En büyük sorunu çocuklarla yaşıyoruz. Eşim de öğretmen ve çocuklarımızın yaşları küçük. Depremin ardından çadırda kaldığımız için bakıcı da bulamıyoruz. Tuvalet ve banyo sorunu da yaşıyoruz. 4 çocukla birlikte gece yarısı çadırdan çıkıp onları tuvalete götürmek çok zor oluyor. Taşıma suyla ancak yumurta kırıyoruz veya lokantadan yemek getirmek zorunda kalıyoruz. Okulun enkaz kaldırma çalışmaları sırasında da fareler çadıra girmeye başladı. Havalar çok soğuk ve çocuklarımın hastalanmasından korkuyorum. Çok zor durumdayız. Şu anda sadece barınma sorunumuzun çözülmesini istiyoruz."



GÖ(FE/İD)