Van'da yaklaşık 10 yıldan bu yana Van'da faaliyet gösteren ve çoğunluğunu zorunlu göçle gelen kızların çalıştığı El Sanatları ve Kilim Atölyesi çalışmalarına depremde de ara vermedi. Van'daki Richter ölçeğine göre 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından birçok kişi Van'ı terk ederken kilim atölyesinde çalışan 50 kızın büyük çoğunluğu atölyeyi kapatmayarak kilim dokumaya devam etti. Aşk, ayrılık, mutluluk ve hüznü motiflere ilmiklerle işleyen kızlar şimdide deprem psikolojisini üzerlerinden atmak için kilim dokuyor.

GÖÇLE GELDİLER GÖÇ ETMEDİLER

Hacıbekir Mahallesi'nde bulunan 5 atölyede çalışmalarını yürüten kızların çoğunluğunu zorunlu göçle Van'a gelenler oluşturuyor. Kızlar burada hem kilim dokuyup meslek öğreniyor, hem de ailelerine ekonomik katkı sağlıyor. Depremden çok etkilendiklerini belirten kızlardan Berivan Akbulak, "Evimiz depremde yıkıldı. Çadırda yaşamaya çalışıyoruz. Çok etkilendik depremde hayatımız çok değişti. Fakat bizim için bu atölyenin kapanmamış olması büyük şans oldu. Bütün kötü düşünceleri, korkuları kilim dokuyarak üzerimizden atmaya çalıştık" dedi.

HATIRLAMAK BİLE İSTEMİYORLAR

Her şeye rağmen çalıştıklarını belirten kızlardan Zozan Dönmez ise evlerinin depremde büyük hasar gördüğünü fakat yine de Van'ı terk etmediklerini söyledi. Dönmez, şöyle dedi:

"O anı hatırlamak bile istemiyoruz. Gerçekten zordu. Bizim işimizi zorlaştıran tek şey kış aylarıydı. Havaların soğuk olması gerçekten yaşam koşullarımızı zorlaştırdı. Bunun için Van'ı terk edenler oldu. Biz iyi günü kötü günü burada beraber yaşadık. Beraber de yaşamak istiyoruz. Gidenlerin geri dönmesini istioruz. Van'ı el birliğiyle tekrar güzelleştirmek istiyoruz. Buranın hiç kapanmamış olması bizim için çok iyi oldu. O psikolojiyle çadırlarımızda kalmış olsaydık uzun süre korkularımızı atlatamazdık."

KAPATMADILAR VALİ DESTEK VERDİ

Deprem ardından atölye çalışmalarına devam ederken, Van Valisi Münir Karaloğlu da çalışmalara destek verdi. 5 atölyeden 3'ünün hasar gördüğünü belirten El Sanatları ve Kilim Atölyeleri sorumlusu Enver Özkahraman, şöyle konuştu:

"Depremden önce faaliyet gösterdiğimiz 5 atölyeden 3'ü hasar gördü. Fakat burayı kapatmak yerine 2 atölyemizde çalışmalarımıza devam ettik. Hasar görmeyen 2 atölyemiz içinde hemen uzmanları çağırıp kontrollerimizi yaptırdık. Kızlarımızda buraya gelip birbirlerinden güç alıp korkuyu birlikte yendiler. Bizim çalışmalarımızı gören Van Valisi Münir Karaloğlu da desteklerini esirgemedi. Yalım Erez Mahallesi'nde bize yer sözü verdi."

HEM ÇALIŞIP HEM DE YARDIM DAĞITTILAR

Kilim atölyesinde çalışan kızlar hem kilimlerini dokuyup hem de atölyeye gelen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalıştı. Atölye sorumlusu Özkahraman, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden yazarlar, karikatüristler ve sanatçılardan birçok kişiden yardım geldiğini belirterek, "Türkiye'deki herkese çok teşekkür ederim. Herkes bu depremde kenetlendi. Herkes kendi eliyle veya emin olduğu yerlerle iletişime geçerek, yardım ulaştırmaya çalıştı. Bizim aracılığımızla yardımlarını ulaştırmak isteyenler oldu. Bizde çalışan kızlarla birlikte ihtiyaç sahiplerine bu yardımları ulaştırmaya çalıştık" dedi.



GÖ(FE/İD)