Denizli’de, son yıllarda kadına yönelik ve aile içi şiddet olaylarının artması, ayrıca boşanma davalarında geçimsizlik ve aile içi şiddetin en fazla gösterilen gerekçe olması üzerine Denizli Barosu çalışma başlattı. Ayrıca baro tarafından maddi durumu iyi olmayanlara yönelik ücretsiz verilen adli yardım hizmeti için geçen yıl başvuran 350 kişiden 300’e yakınının kadın olması ve kadınların büyük bölümünün başvurularını da aile mahkemelerini ilgilendiren konuların oluşturması üzerine Denizli Barosu yönetimi harekete geçti.

Projeye, Valilik ve Denizli Belediyesi de destek verdi, üç kurum güç birliği yaptı. Vali Abdülkadir Demir, komisyon oluşturarak bir yardımcısını komisyon başkanlığına getirdi. Komisyon projenin detaylandırılıp, yapılacak çalışmaların belirlenmesi için çalışmalara başladı. Proje kapsamında aile içi şiddete uğrayan kadınlara ücretsiz hukuk hizmeti vermenin yanı sıra kadın sığınma evi sayısının artırılması, şiddet gören kadınlara hizmet verecek çağrı merkezi kurulması da düşünülüyor.

Denizli’de yılda 3 bine yakın çiftin boşandığını, bunlardan yaklaşık 2 bin boşanma davasının ekonomik nedenlere bağlı olarak şiddetli geçimsizlik ve aile içi şiddet yüzünden açıldığını belirten Baro Başkanı Müjdat İlhan, "Maddi durumu iyi olmayan kişiler için oluşturduğumuz Adli Yardım Bürosu'na 2011 yılında 350 kişi başvurdu. Bunların yüzde 80’i kadın. Başvuruların büyük kısmı aile mahkemelerini ilgilendiriyor. Aile içi şiddet, nafaka ve boşanma davaları başı çekiyor" dedi.

Kötü tablo karşısında baro olarak harekete geçtiklerini kaydeden İlhan, "Kadına yönelik şiddetin önlenmesi adına bir proje hazırladık. Şiddet gören kadın ve çocuğunu, şiddet gördüğü andan itibaren Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Valilik, Emniyet ve Belediye ile yapacağımız çalışmayla hukuki ve fiili koruma altına alıp şiddet ortamından uzaklaştırmayı planlıyoruz. Şiddet ortamından uzaklaştırdıktan sonra ise hukuken takip edilmesi gereken davalar varsa onlara yönelik yardım yaparak, kadınları huzura taşımak istiyoruz" diye konuştu.

Proje kapsamında 24 saat hizmet veren çağrı merkezinin kurulmasını düşündüklerini dile getiren İlhan, konuyla ilgili Valilik ve Denizli Belediyesi ile ortak çalışma yürüttüklerini söyledi.

Vali Abdülkadir Demir ise kadına yönelik şiddetin arttığının rakamlarla da tespit edildiğini hatırlatıp, "Polisiye tedbirler işe yaramıyor. Evin içerisine girilmiyor. Bu çerçevede toplumsal çözümler oluşturulması gerekiyor. Bunun için kurumlarımız bir araya geldi. Bir vali yardımcımız konuyu takip ediyor. Komisyon çalışmalarını tamamladıktan sonra detayları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, Kent Konseyi bünyesinde kadına şiddetle ilgili eğitim programları düzenlediklerini belirtip, "Kadın Danışma Merkezi açtık. Baromuzun önerisini değerlendirerek katkı sağlayamaya çalışacağız. Projeye gereken desteği vereceğiz" diye konuştu.



ONB(İÖ/CK)