Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu panelin basına açık olan bölümünde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurtdışında görev yapan görevlilerine hitaben yaptığı konuşmada Ortadoğu’daki gelişmeleri anlattı. Bölgede mezhep çatışması çıkarılmak istendiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Suriye bağlamındaki gelişmelerde Hıristiyanların burada mağdur olacakları gündeme geliyor. Bunu tekrar vurgulayacağım. Bizim için Suriye söz konusu olduğunda ister Müslüman, Hıristiyan olsun tüm Suriyeliler bizim komşumuzdur. Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında çıkarılmaya çalışılan gerilimleri engellemek için elimizden geleni yapmaya hazırız. Bizim Müslümanlar arası çatışmanın hızlandığı kuşakta barış için çalışmalar yapmamız gerek.”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin artık İkinci Dünya Savaşı sistemiyle devam edemeyeceğini belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin Suriye’deki gelişmelerin bedelini biz ödüyoruz, Arap dünyası ödüyor. Ama BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri burada veto yetkisine sahip. Bu sürdürülebilir bir şey değil. G-8 gibi bir yapı dünyayı idare edemez hale gelince G-20 gündeme geldi. Dünya artık o kadar entegre bir hale geldi ki; tüm ülkelerin bir araya gelmediği topluluklarla dünyaya yön vermek mümkün değil. BM'nin reform sürecinde etkin rol oynuyoruz. Onun için G-20 en aktif ülkelerden biriyiz. Yeni bir siyasi düzen ve kültürel değişimin içindeyiz.”

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Arap baharıyla ilgili olarak 2011 yılında olanların 50 yılda yaşananlardan fazla olduğunu, ulus devletlerin yeniden yapılanması süreci ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. Türkiye'nin soğuk savaş dönemindeki gibi kalamayacağını belirten Davutoğlu, "Komşularımızın NATO karşıtı yada değil diye adlandırıldığı bir dönemin anlayışı ile kalamazdık. Bu zihniyet değişimi önemli ölçüde gerçekleştirildi. Diplomatlarımızla eski dönemleri karşılaştırdığımızda görüyoruz ki aşağılık kompleksini aştık” dedi.

Ahmet Davutoğlu yaklaşık bir saat süren konuşmasında ‘Merkez ülke’ adlı kitap yazmak istediğini de belirterek, "Biz bu coğrafya ile ortak acılar yaşadık. Şimdi bu coğrafya yeniden ayağa kakıyor ve merkez konumunda olan ülke Türkiye. Stratejik Derinlik kitabından sonra yazmayı planladığım kitabımın adı Merkez Ülke idi. Ancak çeşitli sebeplerle başlayamadım. Türkiye herkesin referans gördüğü ülkedir" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu basına kapalı bölümde de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurtdışında görev yapan ateşelerinin dış politikayla ilgili sorularını yanıtladı.