Dargeçit ilçesinde 29 Ekim 1995'te 2 öğretmenin PKK tarafından öldürülmesi üzerine Jandarma tarafından 2-6 Kasım 1995 tarihlerinde gözaltına alındıkları iddia edilen Süleyman Seyhan (57), Abdurahman Coşkun (21), Abdullah Olcay (20), Mehmet Emin Aslan (19), Nedim Akyön (16), Seyhan Doğan (14) ve Davut Altınkaynak'tan (13) bir daha haber alınamadı. Kayıplarla ilgili soruşturma dosyası, kayıp kişilerin PKK'ya katıldıkları iddiasıyla kapatılırken, Süleyman Seyhan'ın cesedi başı kesilmiş olarak 6 Mart 1996 yılında Bağözü köyü yakınlarındaki bir kuyuda bulundu.

Kayıp yakınlarının davanın Ergenekon davası kapsamında görülmesi için 2009'da başvurması ile mahkeme dosyayı Dargeçit Savcılığına yollayınca, kayıp 6 kişinin dosyası 14 yıl aradan sonra yeniden açıldı.

CESEDİN BULUNMASINDAN 2 GÜN SONRA UZMAN ÇAVUŞ KAYBOLMUŞ

Dosyayı yeniden açan savcı Şükrü Aslan, Süleyman Seyhan'ın cesedinin bulunmasından iki gün sonra Dargeçit'te görevli uzman çavuş Bilal Batırır'ın da kaybolduğunu tespit ederek, uzman çavuşun eşi Hatice Batırır'ın suç duyurusuna ulaşınca soruşturmayı derinleştirdi. Hatice Batırır 21 Mayıs 1996 tarihinde Feke savcılığına verdiği başvuru dilekçesinde, eşinin 8 Mart 1996'da evden işe çıkıp bir daha dönmediğini, Bölük Komutanı Mehmet Tire'ye başvurduğunu, Tire'nin "Gerekli yerlere baktık, işimiz gücümüz var. Sen iyisi çocuklarını al, babanın evine dön" dediğini yazdı. Uzman çavuş Batırır'ın, Süleyman Seyhan'ın cesedinin yerini yakınlarına söylediği, bildiklerini etrafa anlattığı şeklinde bilgiye ulaşan Savcı Arslan kimi tanıkların ifadesini aldı.

Soruşturmasını tamamlayan Savcı Şükrü Arslan, dönemin Dargeçit Jandarma Komutanı Mehmet Tire, Mardin Jandarma Komando Komutanı Hurşit İlmen, Mardin İstihbarat Şube Müdürü Muhammet Demirel, Bölük Komutanı Mahmut Yılmaz, Uzman Çavuş Kerim Şahin ve korucu Naif Çelik ve Kerim Şahin hakkında, "Silahlı örgüt kurma, örgüte üyelik, adam öldürme ve azmettirme" suçlarından fezleke düzenleyerek bir süre önce Diyarbakır özel yetkili savcılığına gönderdi.

KAYIP 6 KİŞİ İÇİN KAZI YAPILACAK

Diyarbakır özel yetkili savcılığın talimatı ile 1995 yılında gözaltına alındıkları iddia edilen ve bir daha kendilerinden haber alınamayan 6 kişi ile ilgili bugün Dargeçit savcılığınca Ilısu baraj yolunda bulunan Bağözü köyünde kazı yapılacak. Mağdur aileleri ve bazı gizli tanıkların ifadeleri doğrultusunda kazı yapılacak yer tespit edilirken, kazı çalışmalarında, ailelerin avukatları ve adli tıp uzmanlarının yanı sıra soruşturmayı yürüten Dargeçit Cumhuriyet savcısının da hazır bulunacağı belirtildi.


FA(GG/AAA)