2008'de Hidayet Dinçer, Karaduvar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapımına ilişkin ihalenin iptali istemiyle Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi. Bu kararın ardından bir üst mahkeme olan Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz eden MESKİ yönetimi, yürütmeyi durdurma kararını kaldırttı. Mersin 1'inci İdare Mahkemesi ise 28.11.2008'de tesis inşaatının yüzde 95'i bitmiş olmasına rağmen ihaleyi iptal etti. MESKİ yönetimi bu kez temyiz için Danıştay'a başvurdu. Dosyayı değerlendiren Danıştay 14'üncü Dairesi, temyiz istemini kabul ederek, dava konusu ihale işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığını, dava konusu ihale işlemini iptal eden Mersin 1'inci İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmediğini vurgulayarak, yeniden bir karar verilmek üzere dosyayı yerel mahkemeye iade etti. 

'HAKLILIĞIMIZ HUKUKİ OLARAK DA KANITLANDI'

Danıştay kararını değerlendiren MESKİ Genel Müdürü M. Kamil Ülgen, yaptıkları işten emin oldukları için yoğun bir hukuksal mücadele içerisine girdiklerini söyledi. En başından beri hukuken de haklı çıkacaklarını bildiklerini anlatan Ülgen, şöyle konuştu:

"Sonuçta Mersin’in en büyük ve en önemli çevre projesi olan, Mersinliler ve Akdeniz için önemli kazanımlar sağlayacak olan bir projenin hayata geçirilmesi söz konusuydu. Halkımız ve temiz çevre için başlattığımız bu dev projede atmış olduğumuz adımın ne kadar doğru olduğunu tekrar görmek bizi çok mutlu etti. Bu tür projelerin desteklenmesi beklenirken, haksız yere bu tür engellerle karşı karşıya kalınması üzücü bir durum. Fakat hak yerini buldu ve haklılığımız hukuki olarak da kanıtlandı. Yıllardır Mersin’i üzen bu sorun hukuka uygun olarak yürütülen işlem süreci ile çözümlendi. Bu işlemlerin yargı denetiminden geçmesiyle de çalışmalarımızın hukuka ve hakkaniyete uygun olduğu kanıtlandı."

YILMADAN MÜCADELE ETTİK

Mersin'in Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li  Macit Özcan ise kararın son derece önemli olduğunu belirterek, şunları dedi:

"Bilindiği gibi bir vatandaş tarafından Mersin İdare Mahkemesi’ne açılan davanın ardından, Karaduvar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi inşaatımız mahkeme tarafından durdurulmuştu. Biz de bir üst mahkeme olan Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak gerekçelerimizle birlikte yürütmenin durdurulmasının kaldırılmasını talep ettik. Adana Bölge İdare Mahkemesi talebimizi yerinde bularak işin durdurulması kararını kaldırdı. Biz de işimize devam ettik. Mersin İdare Mahkemesi, 28.11.2008'de inşaatın yüzde 95’i tamamlanmış ve iş bitme aşamasına gelmiş olduğu halde, Karaduvar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ihalesinin iptali yönünde karar aldı. Mersin ve Mersinliler için böylesine önemli olan ve her aşaması titizlikle yürütülen bu dev projenin tamamlanması aşamasında alınan bu karar bizi fazlasıyla üzdü ve fiilen uygulanması mümkün değildi. Yılmadık, vazgeçemezdik, halkımız adına taşıdığımız sorumlulukla bu karara da itiraz ederek konuyu yürütmeyi durdurma istemli olarak Danıştay’a taşıdık. Danıştay 14'ncü Dairesi de bu isteğimizi uygun görerek ihaleyi iptal kararını durdurdu. Bu sayede İçişleri Bakanlığı'nca da yapılan incelemede şikayet edilen ihalemizin kıyaslanan diğer yerlerden çok daha ileri teknoloji kullanılmasına rağmen, düşük bedelle yapıldığı belirlenen tesisimizi tamamlayarak hizmete almış olduk."

'UYGUNLUĞU KANITLANDI'

Danıştay'in ihalenin iptal edilmesine ilişkin dava konusu işlemde mevzuata aykırılık bulmadığını yönünde karar aldığını aktaran Özcan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Danıştay’ın bu kararı ile yapmış olduğumuz işlerin hukuken de uygun bulunduğu kanıtlanmış oldu. Bu da bizi fazlasıyla memnun etti. Karaduvar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'mizin ihalesi öncesi ve sonrası birçok engelle karşı karşıya kalmamıza rağmen, tesisimizi başarı ile tamamladık, hizmete aldık ve çok başarılı bir şekilde işletiyoruz. Denizimizin güzelliğini yaşadıkça ve çevreye olan sorumluluğumuzu yerine getirmenin huzuruyla ne kadar doğru kararlar aldığımızı ve yerinde yatırımlar yaptığımızı görüyoruz. Mersin İdare Mahkemesi'nce durdurulan diğer çalışmalarımız için de aynı sonucu alacağımıza inanıyoruz."



AŞ(OA/SS)