Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nün geçtiğimiz ay hayata geçirdiği ve önümüzdeki günlerde resmi açılışı yapılacak olan 'Sanal ortamdan bilgilendirme' projesi kapsamında, yaklaşık 140 bin adrese elektronik posta gönderildi. Sosyal medyadan da paylaşılan bilgi notunda günlük yaşantının vazgeçilmezi haline gelen internet ve sosyal medya araçlarının yaygın kullanımının kendimiz ve çocuklarımız için bir takım tedbirler almamızı da beraberinde getirdiği vurgulandı.

Bilgilendirme notunda, internetin güvenli kullanıldığında büyük fayda sağladığı, çocukların kontrolsüz ve denetimsiz kullanımlarında ise istenmeyen sonuçların doğmasına neden olacağına dikkat çekilerek 16 yaşındaki bir kızın yaşadığı gerçek olay anlatıldı. 

İNTERNETTE TANIŞTI, BULUŞUNCA TACİZE UĞRADI

Aileleri uyarıcı yönde gönderilen elektronik postada yer verilen gerçek olduğu belirtilen olayda bir genç şu ifadelerine yer veriliyor:

“16 Yaşında lise öğrencisi bir kızım. İnternetten tanıştığım, kendisini hiç görmediğim ama uzun süre sohbet ettiğim şahsa karşı güzel duygular beslediğimi düşünüyordum. Hemen hemen her akşam eve gelip bilgisayarımın başına geçtiğimde, hemen mesaj yolluyor ve uzun uzun sohbetler etmeye başlıyorduk. Gerek aileme ilgim, gerekse derslerimde olan başarım gitgide azalıyordu. Yine samimi bir sohbet ettiğimiz günde, ertesi gün artık buluşabileceğimizi, kendisinin arabasıyla gelerek uygun göreceğim bir yerden beni alabileceğini söyledi. Anneme, arkadaşlarımla buluşacağımı söyleyerek evden çıktım. Söylediğim yere geldiğimde araç içerisinde beni beklediğini gördüm. Bana yaşını 22 demişti ama bence en az 30 yaşında gösteriyordu. O anda heyecandan hiçbir şey demeden etraftan görmesinler diye hemen arabaya bindim. Oradan hızla uzaklaştık. Önce bana yalan söylediği için ona çok kızdığımı ve hemen inmek istediğimi söyledim. Ama bir sürü şey anlatarak beni ikna etti. Sonra bana "seni burada gören, tanıyan olur benim bildiğim pek kimsenin gelmediği bir yer var oraya gidelim mi" diye sordu. Önce istemedim, ancak sonra internette uzun uzun konuştuklarımız geldi aklıma ve tamam diyerek, çok zamanım olmadığını ve fazla sürmeden hemen geri dönmemiz gerektiğini de belirttim. Arabasını hiç görmediğim bir yere çekti. Bulunduğumuz alan ağaçlıktı ve pek araba geçmiyordu. Sonra bana birden yakınlaştı ve sarılmaya başladı. Karşı koyamadım, bağırsam da kimsenin beni duymayacağını düşündüm ve çok korktum. Eve döndüğümde büyük bir pişmanlık duydum ve olup biteni annemle paylaştım. Önce bana çok kızdı. Fakat daha sonra sakinleşti ve hemen polis merkezine giderek şikâyetçi olduk”

İNTERNETİ OTURMA ODANIZA TAŞIYIN

Bilgilendirme notunda, genç kızın ifadesinin ardından ailelere ve çocuklara çeşitli uyarı ve önerilerde bulunuluyor. Bu öneri ve uyarılar şöyle:

"İnternet sağlayıcınızla görüşerek ailenize uygun güvenli internet kullanımını tercih edebilirsiniz. İnterneti oturma odanıza taşıyın. Zaman sınırlaması yapın. İnternet kullanımıyla ilgili kurallar belirleyin. Çocuğunuzu uygun bir şekilde uyarın. Çocuğunuzla bağlantıyı koparmayın. Çocuğunuzun dolaştığı mecraları bilmeye çalışın. Oynadığı bilgisayar oyunlarına dikkat edin. Çocuğunuza aşırı tepkiler vermeyin. Her şeye inanmaması konusunda uyarın. Kişisel ve ailevi bilgileri paylaşmamasını öğütleyin. Kendinizi eğitin, interneti öğrenin. Çocuğunuzun internetle ilgili herhangi bir konuda tehlikede olduğunu hissettiğinizde ya da çocuğunuz sizinle böyle bir durumu paylaştığında mutlaka harekete geçin. Adli veya idari mercilere başvurun. İnternette karşılaşabileceğiniz uygunsuz içerikli, zararlı ve siteleri www.ihbarweb.org.tr adresine ya da 0312 582 82 82 nolu telefona şikayet edebilirsiniz"


HT(FK/AK)