Dün akşam saatlerinde, CHP'li Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Cemal Gürpınar, CHP Yatağan İlçe Başkanı Kamil Genek, Yeşilbağcılar Belediye Başkanı CHP'li Etraf Cicili ile birlikte Kapubağ Köyü'ne gelen CHP'li iki vekil, bir süre köylülerle sohbet etti. CHP'li vekiller, daha sonra beraberindekilerle köyün içme suyunu tehdit eden ve taşkın riski bulunan 'kül gölü' ve civarında incelemelerde bulundu.

CHP heyetinin incelemeleri sırasında, Yeniköy Yatağan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.  tarafından görevlendirilen özel bir firmanın iki uzmanının gölde zodyak botla derinlik ve dip araştırması yaptıkları dikkati çekti. Kıyıya yaklaşmak üzereyken, inceleme yapan CHP'li heyeti farkeden bottaki iki kişi tekrar uzaklaştı.

ÇEVRE VE İNSANLIK FELAKETİ YAŞANIYOR

Kapubağ Köyü Muhtarı Ramazan Yörük ve köylülerle birlikte göl bölgesinde inceleme yapan CHP'li Tolga Çandar, bölgeden alınan su analiz raporlarındaki farklılara dikkat çekti. Çandar, "Burada açıkça bir çevre felaketinin yaşandığını görüyoruz. İlginç olan bir başka konu ise devletin farklı kurumlarının aynı su numuneleri için farklı görüşler vermesi. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na ait bir kurum devletin orman arazisine tecavüzde bulunuyor. Bunu buradaki bir vatandaş yapsa devlet o adamı anasından doğduğuna pişman eder ve sürüm sürüm süründürür. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 'Bu su hayvancılıkta kullanılamaz' demiş ama İl Sağlık Müdürlüğü 'Bu suyu insanlar içebilir, temiz' demiş. Burada çevre felaketinin yanında aynı zamanda bir de insanlık felaketi yaşanıyor. Biliyorsunuz Çernobil felaketinden sonra bu devletin bakanı çıkıp çay içti, `Radyasyon yok' demişti, bunlarda aynı zihniyetteki insanlar. Ne insan haklarına saygıları var, ne çevreye saygılılar, ne doğaya saygılılar. Yeter ki para kazansınlar, ama kazandıkları paranın nereye gittiği de belli değil. Bu insanların bu ülkenin başından bir an evvel gitmesi lazım. Bunların hesabı sorulacaktır" diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı göreve davet etti. Demir, "Burada ciddi bir çalışmanın bir an evvel yapılması gerekiyor. Doğanın ve köylünün korunması ve mağduriyetlerin giderilmesi konusunda bizde çalışma başlatacağız" dedi.

CHP'li iki vekil, Kapubağ Köyü'nde göz göre göre bir çevre katliamı yaşandığına dikkat çekip, Yatağan'daki santral sorununu TBMM gündemine taşıyacaklarını ve önümüzdeki günlerde geniş katılımlı bir basın açıklaması yapacaklarını söyleyerek, bölgeden ayrıldı.



CY(AÖ/BT)