Geçen yıl Türkiye'nin gerçeklerinden, toplumun beklentilerinden uzak bir ortam yaşandığını öne süren Tanrıkulu şunladı söyledi:

"TBMM'yi bir çözüm meclisi olmaktan çıkardık. Bir gerginlik merkezi haline getirdik. Ve Meclis'ten yansıyan gerginlik negatif olarak bütün topluma da yansıdı. Ve geçtiğimiz bir yıl Türkiye açısından bana göre kayıp bir yıl olmuştur. 30 yılın biriktirdiği bir travma var. Yaşanan büyük acılar ve ölümler var. Yeniden bir zaman harcama, işte 'bakalım edelim, göreceğiz' gibi sözlerle taşıyamayacağız, ileriye götüremeyeceğimiz bir süreç var. Türkiye'de bunu kimse göremiyor. 80'ler, 90'lar gibi değiliz, 2000'ler gibi hiç değiliz. Böyle bir tablo var. Gittiğimiz her yerde yurttaşlarımız artık Ankara'yı bir çözüm merkezi olarak görmüyor. Ankara'dan umutlarını kesmişler. Bunu Diyarbakırlı'lar da görüyor. İzmirli'ler de öyle görüyor. Yani orada bu sorunlar çözülmez gibi bir algı gelişiyor tüm Türkiye'de. Ve Türkiye'nin en temel meselesi olan Kürt meselesi de bir çözümsüzlük içerisine girdiği konusunda, eskiye oranla tamamına yakın bir algı oluşturmuştur. Bu algı bir kopuş algısıdır. Kutuplaşma algısıdır. Bunu maalesef kaldıramadık. 20 yıl önce yurttaşlarımızda siyaset kurumlarından bir beklentileri vardı. Bu sorun çözülecek konusun da bir algı vardı. Bir barış algısı vardı. Ama maalesef şimdi yurttaşlarımızda bir umutsuzluk var. Bunu siyaset kurumları, siyasi partileri el birliği ile bu hale getirdiler. Bir diyalog bir irtibat olamaması sorunu bu noktalara taşıyor."

'BUGÜNE KADAR GÖRMEDİĞİMİZ, BAŞKA ORTAMLAR YAŞANIYOR'

Tanrıkulu, CHP olarak Meclis'te komisyon kurulmasını istediklerini ve birlikte çözüm sürecini başlatmak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Şimdi Şırnak, Hakkari'de 10, 20 yıl öncesine kadar görmediğimiz başka ortamlar yaşanıyor. Çok geniş kapsamlı çatışmalar var. Ölüm sıradanlaştı. Türkiye'de artık 1- 2 kişi öldüğü zaman haber olmuyor. Toplu ölümler artık haber olmaya başladı. Bu duygu Türkiye'yi çok farklı yerlere taşır. Bundan uzaklaşmamız lazım."



CA,SS(GG/COŞ)