Suriye'de 2011'in Mart ayından bu yana devam eden şiddet olaylarından kaçan onbinlerce Suriye vatandaşı Türkiye'ye sığındığını hatırlatan Loğoğlu, geçen hergün Türkiye'deki Suriyeliler'in sayısı arttığını kaydetti.

CHP'li Loğoğlu, kamplarda barınan Suriyeliler nedeniyle yaşanan sorunlar giderek arttığına ve ciddileştiğine dikkat çekerek, kamplarda çıkan kavgalara ve yaralanan güvenlik güçlerine değindi. Kamplarda kalan kişilerin denetiminin düzgün yapılmadığı konusunda kaygıların olduğunu kaydeden Loğoğlu, kampların bulundukları illerde yaşayan vatandaşların huzur ve güvenliklerinin kalmadığını savundu. Ulusal ve yabancı basında bu kamplarda barınan kişilerin savaşmak için Suriye'ye girip çıktıklarına yönelik haberlerin yer aldığını ifade eden Loğoğlu şu sorulara cevap istedi:

-Ülkemizde bulunan Suriyelilerin Türkiye Cumhuriyeti nezdinde statüleri nedir? Bu kişiler nasıl adlandırılmaktadırlar?

-Türkiye'ye gelen Suriyeliler hangi kriterlere göre bu kamplara kabul edilmektedirler?

-Güney illerimizdeki kamplarda kalan Suriyelilerin giderlerinin ne kadarı Türkiye bütçesinden, ne kadarı uluslararası kuruluşlar ve diğer ülkeler tarafından karşılanmaktadır?

-AB Komisyonu'nun İnsani Yardım ve Sivilleri Koruma Birimi tarafından hazırlanan raporda söz konusu kamplarda kalan Suriyelilere verilen hizmetlerin özel taşeron şirketlere devredildiği bilgisi yer almaktadır. Bu özel taşeron şirketler hangileridir ve ne tür hizmetler vermektedirler?

-Türkiye'deki Suriyeliler, bulundukları bazı kamplarda çadırlarda kalmaktadır. Bu kişiler kışı nasıl geçireceklerine ilişkin Hükümetin yaptığı bir çalışma var mıdır?

-Hatay ilimizdeki Apaydın Kampı Suriyelilerin barındığı diğer kamplardan ne gibi farklılıklar içermektedir?

-Ulusal ve yabancı basında, 'Türkiye'deki Suriyeli mülteci kamplarında Suriyeli olmayan bazı kişilerin silahlı eğitim aldıkları ve savaşmak için sık sık Suriye'ye girip çıktıkları' yönünde haberler yayımlanmaktadır. Bu haberler doğru mudur?

-Hükümet yetkilileri geçtiğimiz aylarda, ülkemize ne kadar Suriyeli gelirse misafir etmeye hazır olduklarını söylemişlerdi. Fakat, basında Türkiye'nin en fazla 100 bin kişiyi kabul edeceğine yönelik haberler çıkmaktadır. Bu çelişkili durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ağustos ayında BM'de yaptığı konuşmada Türkiye'ye sığınmak isteyen Suriyeliler için sınırın Suriye tarafında 'güvenlikli bir bölge' oluşturulmasını talep etmiştir. 'Güvenlikli bölge' ihdası için hangi hukuki ve meşruiyet koşullarının karşılanması gerekmektedir?


(BY/SS)