Kocaeli Ticaret Odası'ndaki toplantıda CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş'in yanı sıra CHP Kocaeli milletvekili Haydar Akar, CHP İl yöneticileri, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı İbrahim Keleş, Kocaeli Ticaret Odası yöneticileri, sanayiciler ve iş adamları da hazır bulundu. Yerel sorunlara değinen ve coğrafi olarak küçük il olmasına rağmen Kocaeli'nin Türk sanayiinin en önemli kenti olduğunu hatırlatan Hurşit Güneş,  buna karşın ilçe yeterli önlem alınmaması nedeniyle sanayicinin çevreye duyarsız kaldığını, çevre kirliliği Kocaeli'ne miras olarak bırakılırken artı değerlerin diğer illere gittiğini söyledi. Güneş, ulaşım sorunlarına da değindiği konuşmasında kent planlaması ve kent düzenlemesinin de yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

"DÜNYADA BÜTÇE AÇIĞI EN FAZLA OLAN ÜLKEYİZ"

Hurşit Güneş, dünyadaki en fazla dış ticaret açığının Türkiye'de olduğunu, rakamsal olarak ABD görünmesine rağmen  bu ülkenin dolar bastığını hatırlattı. Güneş, şöyle devam etti:

"Bu yılki büyüme oranımız büyük ihtimal yüzde 3 olacak. Önümüzdeki yıl iyi bir yıl geçirmeyeceğiz. Hazırlıklı olun. Hükümet, 'Dış ticaret açığımızı azaltalım' diye büyüme oranımızı 2011 yılında yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürdü. Dolayısıyla büyüme oranımız yüzde 3 düştü. Buradaki dışa bağımlılığımıza dikkat çekmek istiyorum. Dış borç oranı 7 yıldır azalmıyor. Yüzde 35'ten yüzde 40'a çıktı. Milli gelirimizin yüzde 10'nunu geçti. Bu çok büyük bir rakam." 

CHP'li Hurşit Güneş, Türkiye'de vergi reformunun şart olduğunu ifade ederken, "Bizim vergilerimiz milli gelirin yüzde 5-6'da. Mecliste çoğunluğunuz var. 11 yıldır iktidardasınız hala vergide reform yapmadınız. Kim yapacak, siz yapacaksınız. Daha önceki koalisyon hükümetlerden şikayet ediyorlardı. Hala bir vergi reformu yapamadılar" dedi.

TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU TERÖR

Terör konusuna da değinen Hurşit Güneş şöyle devam etti:

"İster 'Kürt sorunu' ister, 'Güneydoğu sorunu' deyin. Türkiye'nin en büyük sorunu terör sorunudur. Bu kolay çözülebilecek bir sorun değil. Çözebilmemiz için toplu hoşgörü, irade ve sabırlı bir politikaya ihtiyacımız var. Terörü bitirmek için reform yapacaksınız, güvenlik politikalarını düzgün sürdürebileceksiniz, dış politikayı düzelteceksiniz.

Komşularla iyi ilişkiler kurmamız lazım. Müttefiklerle sorunu paylaşıp işbirliği yapmamız lazım ve bölgedeki her türlü olumsuz ögeyi kaldırmamız lazım. Türkiye'nin 90'lardan bu yana izlediği politika bu sorunu önleyemiyor. Birkaç yıl öncesine kadar 'Suriye ile ilişkilerimiz düzeldi' diyordunuz. Bakanlar Kurulunu oraya taşıdınız. İlk defa bu ülkenin başbakanı bir liderle tatile gitti. Ancak bir yıl sonra birlikte tatile gittiğiniz kişiyi diktatörlükle suçluyorsunuz. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Ülke içindeki yanlışları düzeltemiyorsunuz ama başka ülkenin iç işlerine karışıyorsunuz. Hükümet aklını başına almalı. Türkiye çok özel bir ülke. Coğrafi konumu itibariyle bir demokrasi ve laiklik ülkesidir. Bu coğrafyada ki rol modeldir. Terönün altında yatan dış politika hatalarımızı düzeltmemiz gerekiyor."



EY,YE(MB/İD)