Et Balık Kurumu'nun Sakarya ve Yozgat Kombinaları'nda kesilmek üzere ithal edildiği belirtilen 2 bin 700 angusu getiren gemi dün sabah Derince Limanı'na yanaştı. Bugün Derince Limanı'na gelen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt hayvanların bulunduğu gemiye incelemelerde bulundu. 

Daha sonra liman çıkışında açıklama yapan Ensar Öğüt, ithal edilen hayvanlardan gelen hastalıkların Türkiye'deki hayvanlara geçtiğini iddia ederek şunları söyledi:

"Derince Limanı'na hayvan itahalatıyla ilgili bir gemi geldiğini duydum. Sayın Mehdi Eker TRT haberde açıkladığı beyanatında 'bu sene kesinlikle ithal hayvan gelmeyecek. Kesinlikle durdurduk' demişti. Salı günü gensoru vermiştim. Orada da sayın Bakan hiçbir cevap vermedi. Geçen hafta Mersin Limanı'na 10 bine yakın ithal hayvan geldi. Bakan 'İthal hayvan yok ve gelmedi' dedi ama, sayın Bakan'ın yalanını Derince Limanı'nda daha ispatlı bir şekilde çıkarttık. Biraz önce ziyaret ettiğim gemide 2 binin üzerinde hayvan olduğunu ve Brezilya'dan getirildiğini öğrendim. Hayvanlar şimdi dizili kamyonlara yüklenip Sakarya'ya, oradan da Anadolu'ya veya kurban olarak alacak kişilere verilecek. Sayın Bakan kurbanlık hayvan ithal etmediklerini söylerken, bir yandan da gemilerle mal getiriyor. Bunun hangisi doğru? Bakanlık yapan kişiye ben bunu yakıştıramıyorum. Mersin Erdemli İlçesinde hastalıktan dolayı yüzün üstünda hayvan telef oldu. Bu hayvanlara hastalık dışarıdan gelen hayvanlardan geçiyor. O hayvanlardan geçen virüs, hastalık, bizim hayvanların en geç 3 gün içersinde ölümüne neden oluyor. Bir de ölen hayvanları satıyorlar, o da ayrı bir konu."

KAN TAHLİLLERİNİN YAPILMASI GEREKLİ

Ensar Öğüt hayvanların hastalıklı olduğunu tesbit ettiğini, bunların gemiden  inmemesi için idari mahkemeden yurütmeyi durdurma kararı aldırıp tespit isteyeceğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hastalıklı olup olmadıkları kan tahlileri yaptırılarak ortaya çıkar. Çünkü bu düz raporla olmaz ve hayvandaki hastalık hemen belli olmaz. Onun bir geçiş süresi vardır. 30 günlük bir süresi olmalıdır. Kan tahlilleri bekleyecek ve hastalık olup olmadığını tespit edeceğiz. Sayın Tarım Bakanı siz bir yalan söylediniz. Çıkıp yalan söylediniz. İşte Derince'de gemide bekliyor. Mersin'e geldi, başka yerlere geldi. Bu ayıptır. Bir Tarım Bakanı'nın yalan söylemesini ben içime sindiremiyorum. Yasa var, hukuk var ve hukuk devletiyiz."

Milletvekili Öğüt daha sonra Kocaeli Adliyesi'ne gelerek, ithal edilen angusların kan tahlillerinin yapılması için tespit davası açtı.



EA(MB/COŞ)