Anma etkinlikleri kapsamında CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu, Gülseren Onanç ile milletvekilleri Levent Gök, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hüseyin Aygün, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Doğan ve  partinin Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Şırnak il örgütleri Gülyazı Köyü'nde ölenlerin yakınların ziyaret etti.

Köylüler CHP heyetinin ellerini tek tek sıkarak karşılarken, olayda ölen kardeşi Şirnan Encü'nün fotoğrafını taşıyan Leyla Encü, "Elimizden tutun, biz terörist değiliz. Bizim tek istediğimiz bize yardımcı olmanız ve bir an önce çocuklarımızın faillerinin bulunmasıdır. Artık barış istiyoruz" diye konuştu.

'FAİLLER BULUNSUN'

Ölen Serhat Encü'nün ağabeyi Ferhati Encü, özellikle CHP'nin olaydaki çabasını takdir ettiklerini belirterek, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sezgin Tanrıkulu'nun bu konuda hassasiyet gösterdiklerini söyledi. Encü, Uludere'de bir katliam yaşandığını ve bu katliamın faillerinin ortaya çıkarılmasını istediklerini kaydederek şöyle dedi:

"Ne yazık ki, katliamın üzerinde bir yıl geçmesine rağmen tek bir kişi bile yargılanmadı. Etkin soruşturma yürütülmemiş. Bunun üzerine Başbakan'ın söylemleri biz ailelere bu katliamı yaşatan zihniyete destek vererek, failleri aklama gibi bir tutum içerine girerek bizleri üzmüştür. Katliamın üzerinde bir yıl geçmesine rağmen 'öldürülenler sivil midir değil midir' deniliyorsa, bu Başbakan'ın ayıbıdır, bu devletin ayıbıdır. Bu devlet bu ayıbını temizlemek zorundadır."

TANRIKULU: FAİLLER ORTAYA ÇIKANA KADAR YANINIZDAYIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, katliamın mağdurlarıyla dayanışma için köye geldiklerini belirtti. Tanrıkulu şöyle konuştu:

"Onların acılarına ortak olmak için buradayız. Bir yıldır bu acı maalesef dinmedi, bu yaraya kabuk bağlanmadı. Aksine bir yıldaki siyasi gelişmeler, bir yıldaki açıklamalar bu yarayı daha da kanatmaya devam ediyor. Roboski (Ortasu) katliamı bir vicdan meselesidir, bir adalet meselesidir. Ancak bugüne kadar bu olay la ilgili hükümet ve devlet yetkilileri tam bir vicdan körlüğü içindedirler. O vicdan körlüğü o adaletsizlik bugünde burada devam ediyor. Biz bütün siyasi kaygılardan uzak olarak, gerçekten bu olayla vicdani insani ve adalet acısından buradayız. Tekrar hepinize başsağlığı diliyoruz, acınıza ortak olduğumuzu belirtiyoruz. Katliamın failleri ortaya çıkana kadar mücadele içerisinde olacağımızı ve sizlerin yanınızda olacağımızı tekrar ifade ediyorum."

CHP Ankara Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme lt Komisyon Üyesi Levent Gök de, olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala aydınlatılamadığını ve yargılama sürecinin başlatılmamasının eksikliği karşısında bulunduklarını söyledi. Gök, AK Parti'nin bu olay altında ezildiğini öne sürdü.

MEZARLAR ZİYARET EDİLDİ

Daha sonra ölen 34 kişinin çiçeklerle donatılmış mezarları ziyaret edilerek dualar okundu. Yakınlarını kaybedenler mezar başında gözyaşlarına boğulurken, ölen Vedat Encü'nün annesi Mercan Encü, "Biz terörist değiliz, Başbakan bize sahip çıksın. Oğlum ekmek teknesi için gitmişti. Kardeşi askerdeydi, para istemişti ona para göndermek için gitmişti. Ancak dönemedi, adaletin yerini bulmasını istiyoruz" dedi.

Bu arada Uludere olayının birinci yıldönümü nedeniyle Şırnak'ın Silopi, Beytüşşebap, Mardin'in Kızıltepe, Nusaybin, Derik ile Diyarbakır'ın Silvan ilçelerinde esnaf bugün kepenklarini açmadı.



EK,EB(GG/COŞ)