CHP'li Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Çayan Birben'in ölüm nedeninin, "Biber gazının neden olduğu stres, stresin yol açtığı hipertansiyon sonucunda beyin baloncuğunun patlaması" olarak açıklandığını belirtti. Raporu değiştirmeleri konusunda doktorlara baskı yapıldığının öne sürüldüğünü ifade eden Köktürk, şu soruları yöneltti:

- Olayla ilgili idari ve hukuki araştırma ve soruşturma başlatılmış mıdır? "Astım hastasıyım" demesine rağmen Çayan Birben'e biber gazı sıkan güvenlik görevlilerine ne gibi işlem yapılmıştır?

- Doktorlara raporlarını değiştirmeleri konusunda baskı yapanlar kimlerdir? Bu kişilerle ilgili ne gibi işlem yapılmıştır?

- Olayla ilgili tıbbi müdahalenin geç yapıldığı iddiaları araştırılmış mıdır? Araştırılmışsa sonuç nedir?

- Biber gazının zehirli olmadığı, öldürücü etkisinin bulunmadığına dair açıklamaların aksine, geçen yıl Metin Lokumcu, bu yıl Çayan Birben ve biber gazından dolayı sağlık sorunları yaşayan yüzlerce yurttaşımız, sizi biber gazının kullanımı konusundaki genelge ve uygulamaları yeniden gözden geçirmeye ya da yasaklamaya yöneltmeyecek midir?

- Son 5 yılda gösteri ve yürüyüş kanununa aykırı olarak kaç yurttaşımız hakkında dava açılmıştır? Son 5 yılda kaç yurttaşımız, haksızlığa uğradıkları gerekçesiyle emniyet mensupları hakkında dava açmıştır?



EE(EE/BT)