Yunanistan’ın adını da sakız ağacından alan Sakız Adası, geçtiğimiz hafta tarihinin en büyük yangın felaketini yaşadı. Yunanistan’ın 5’inci büyük adası Sakız’da Agios Markos Köyü yakınlarında başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın günlerce sürdü. Adanın en güzel ormanları kül olurken, yaklaşık 2 milyon sakız ağacından 450 bini yandı. Dünyanın bir numaralı sakız üreticisi Sakız Adası’ndaki yangının 75 tonluk üretim kaybına neden olacağı, sadece bu üründeki zararın 6 milyon euro'ya ulaşacağı açıklandı.

İLK YARDIM TEKLİFİ ÇEŞME'DEN

Büyük yangın sonrası yaralarını sarmaya çalışan Sakız Adası’na ilk yardım teklifi ticari olarak en büyük rakibi olan Çeşmeli turizmcilerden geldi. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Sakız Adası Valiliği’ne göndereceği yazıyla sakız üretimindeki açığı biraz olsun kapatmak için 5 bin sakız fidanının temin edip, dikme teklifinde bulunacak. Tekliflerinin kabul edilmesi halinde ekip olarak Sakız Adası’na gideceklerini ve fidanları dikeceklerini belirten ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel şunları söyledi:

"İçimizi acıtan yangın sonrası eski günlerine dönmesi yıllarını alacak olan Sakız Adası’na böyle bir katkıda bulunmak istedik. Şimdilik Çeşme’den temin edeceğimiz 5 bin fidan ile karşı tarafa yardım edeceğiz. Önümüzdeki günlerde yazımız Sakız Valiliği'ne ve gerekli resmi kurumlara ulaşacak. Kabul etmeleri durumunda hemen işe koyulacağız. Yunan ve Türk dostluğunu bir kez daha göstermek istiyoruz. Bugün onların başına gelenler, yarın bizim başımıza da gelebilir. İyi niyetimizi olumlu karşılayacaklarından şüphemiz yok. Dünyanın sakız ihtiyacının büyük bölümünü tek başına karşılayan Sakız Adası’nda yapacağız fidan dikimi ile bir ilki gerçekleştireceğiz."

'BU ÖRNEK OLSUN'

Bukonuda diğer sivil toplum kuruluşları, dernekler ve yerel yönetimlerin de elini taşın altına koyması gerektiğini savunan Öncel söylerini şöyle sürdürdü:

"Yunanistan’ın Sakız Adası’nın önemini tüm dünya biliyor. Bir insan olarak o manzarayı gördüğümüz zaman içimiz acıyor. 2 milyon sakız ağacından 450 bini yanıp kül oldu. Biz ÇEŞTOB olarak 5 bin fidan dikeceğiz. Daha sonra da taleplerimizin kabul edilmesi halinde gene yardım edeceğiz. Herkesin de bir gün kendi başına geleceğini unutmayıp yardım etmesi lazım. Sakızlıların bu durumdan en kısa zamanda çıkmasında elimizden birşey geliyorsa ne mutlu bize."

SAKIZ AĞACI

Sakız bitkisi; Sakız Adası ve Çeşme yöresinde doğal olarak yetişen ve reçinesinden yararlanılan bir bitkidir. Sürekli yeşil olması ve toprağı örtmesi nedeni ile toprak erozyonunu da önlemektedir. Kökler 20- 25 metre derinliğe kadar uzanabilir. Bu nedenle, kuraklığa dayanıklılığı incir ve zeytinden daha iyidir. Arazi yangını gibi kötü koşullarda bile kısa sürede kendini yeniler. Kıyı bölgelerinde tuza dayanıklıdır. Yavaş gelişir ve 100 yıldan fazla yaşar, 5 yaşından itibaren sakız salgılar. 15 yaşından itibaren bitki başına 1-2 kilo sakız verir. Bir kilo sakızın fiyatı kalitesine göre 60-100 dolar civarındadır. Sakız, yüzlerce yıldır sakız reçinesi ve sakız yağı şeklinde, ilaç, kozmetik, boya, gıda ve içki sanayinde kullanılıyor. Çeşme ve Alaçatı’da yok olmaya yüz tutan sakız üretimini canlandırmak için son yıllarda kampanyalar düzenlendi. Özel fidanlıklarda üretilen sakız çelikleri uygun bölgelere dikildi.



EA(AÖ/COŞ)