Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dünKÜ duruşmaya tutuklu sanıklar İranlı Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek, Shahram Zargham Khoei, Timur Ağrı ile tutuksuz yargılananlar ve avukatları katıldı. Mahkeme heyeti, ilk olarak İranlı Shahram Zargham Khoei ve Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek'e kayıt yaptıkları ve el konulan kamerada çıkan görüntülerle ilgili sorular yöneltti. Emniyet Müdürlüğü'nde geriye yönelik görüntüler çözülemediği için kamera kayıtlarının MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) tarafından incelenip geriye getirildiğini kaydeden Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, görüntülerde PJAK'a yönelik askeri operasyonların da yer aldığını anımsattı. Başkan Kahya, İranlı sanıklara bunlarla bağlantıları olup olmadığını sordu. Türkiye'ye gelirken yanlarında getirdikleri kameranın asansör şirketine ait olduğunu bildiren Shahram Zargham Khoei, bu görüntülerden haberdar olmadığını belirtti. Khoei, "Türkiye'ye gelmeden bir gün önce şirketimizin sahibi Kambi Masod Yonese, kamerayı bana verdi. Kayıtların hiçbirinden haberim ve bilgim yok" dedi.

SANIK AVUKATI: MİT'E GÜVENMİYORUM

Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, İranlı Khoei'ye "Şu patronuna söylesen de gelse, konuşsa. Bu kamerayı nereden aldı?" diye sordu. İranlılar sanıkların avukatı Timurhan Gür, vefat eden halk ozanı Neşet Ertaş'ın türküsünden yola çıkarak yaptığı savunmada şunları söyledi:

"MİT'e güvenmiyorum. Müvekkilerime ait kameraya el konulduğunda seri numarası, bandrolu hiçbirinden bahsedilmiyor. Sadece bir kamera deniliyor. İddianamede de bu şekilde geçiyor. MİT, 3 saat 50 dakikalık bir görüntü ortaya çıkarıyor. İlk 4 dakikası müvekkilerime ait. Müvekillerim 2011 yılının Ağustos ayında tutuklandı.Tutuklu Timur Ağrı'nın bu yıl Nisan ayında çekilen görüntüsü aynı kamerada nasıl çıkıyor? Müvekkilerimin Timur Ağrı ile bağlantısı yok. Kamera kayıtları ile ilgili Erzurum TEM tarafından düzenlenen bilirkişi raporu ile MİT'in düzenlemiş olduğu raporlar arasında kayıt farklılığı var. Neşet Ertaş türküsünde 'Evvelim sen oldun, ahirim sensin' diyor. Bizde bu kameranın ahirinin araştırılmasını istiyoruz. 8 yaşındaki kızıma Iğdır cezaevi, askerlik şubesi, emniyet müdürlüğü, Kars İl Jandarma Komutanlığı'na ait Google'dan koordinatlarını bulmasını istedim. 5 dakika içerisinde hepsini çıkardı. Bunları mahkemeye sunmak istiyorum. Koordinat için GPS cihazına gerek yok. İran uzaya 3'üncü uydusunu gönderdi. Casusluk yapacak olsa ajanlar ile bu işi halletmez. Bir önceki celsede İshakpaşa Sarayı'nın neden fotoğrafını çekmediğini sormuşsunuz. Cezaevinde kendileri ile görüştüm. Anıtlar Yüksek Kurulu, İshakpaşa Sarayı'na asansör yapılmasına izin vermediği için çekmemişler."

'GİZLİ' DOSYAYI KİM MEDYAYA SIZDIRDI?

İranlılar sanıkların diğer avukatı Erol Gür ise müvekkilerinin medyatik ve psikolojik altyapı nedeniyle burada olduklarını iddia etti. Dosyanın gizli olduğunu iddianamenin kabul edilmeden Timur Ağrı'nın görüntülerinin basına yansıdığından yakınan Erol Gür, "Medya, sanıkların hepsini casus olarak gösterdi. Dosya bize 'gizli' diye verilmezken, Timur Ağrı'nın görüntüleri televizyonlarda çıktı. Basına sızdıranlar hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Timur Ağrı'nın verdiği bilgilerle ülkemize zarar gelir mi? İki asansörcü ve eski köy korucusu mu ajan oluyor?" diye konuştu.

İRANLILARIN ÜZERİNDEN 110 LİRA ÇIKMASI ŞAŞIRTTI

Tutuksuz sanık Bilal Tanrıkulu'nın avukatı Bilgin Ertaş da müvekkilinin maddi durumunun çok iyi olduğunu yakalandığında üzerinde 3 bin lira çıktığı, bu nedenle para karşılığı suç işlemeyeceğini savundu. Ertaş, İranlıların üzerinden ise 100 lira çıktığını söyledi.

Bunun üzerine Başkan Kahya, "Bizde merak ettik. Shahram Zargham Khoei'nin üzerinden 105 lira, Mohammad Reza Esmaeilpour Ali Malek'in cebinden ise 5 lira çıkmış. Bilal Tanrıkulu'nun arabasına binmeseler ülkelerine gidecek paraları yok" dedi.

MAHKEME SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve İranlılara ait kameradaki görüntülerin kayıt zamanlarının tesbitinin mümkün ise belirtilmesine, kameraya el konulduktan sonra herhangi bir kayıt girme işleminin yapılıp yapılmadığı, kayıtlarını orjinalliği ile oynanıp oynanmadığı hususlarının araştırılması için TÜBİTAK'a gönderilmesine karar verdi. Heyet, ayrıca soruşturma aşamasında basında yer alan haberlerin suç unsuru oluşturup oluşturmaması ve kimler tarafından sızdırıldığı konusunda araştırılması için Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı. Duruşma 8 Şubat 2012'ye ertelendi.



HP(KS/COŞ)