Gazi İlköğretim Okulu'nda derse giren Hz. İmam Hüseyin Cami İmamı Bayram Dalga, camide açıklama yaptı. Olayın siyasi bir yöne çekilerek halka yanlış aktarılmasının çok üzücü olduğunu kaydeden Dalga, "Benim hiçbir siyasi amacım yok. Bu yıl ilk kez Caferilik, Milli Eğitim müfredatında yer aldığı için, okul öğretmenleri benden ricada bulundular. Caferiliği müfredatta olduğu için anlatmamı istediler. Ben de anlatırım dedim" dedi.

Derste cüppe giydiği yolundaki eleştirilere de yanıt veren Dalga, "İmamların namaz kılarken, vaaz verirken cami içerisinde üzerine giydiği bir kıyafet. Cami dışında normal bir kıyafet giyiyorum. Okula da o kıyafetle gitmedim. Normal kıyafetle gittim, dersin sonlarına doğru öğretmenler de sınıftayken yanımda olan Caferi imam kıyafetini giymemi istediler, ben de kıyafeti giydim" dedi. Görev yaptığı caminin Azeri camisi olduğunu kaydeden Dalga şöyle devam etti:

"Doğudan buraya göç ederek gelmişiz. Biz vatanımıza, bayrağımıza saygılı ve vatanımız uğruna canını veren insanlarız. Tekrar söylüyorum bu konunun bu şekilde anlaşılabileceğini bilseydim kıyafeti kesinlikle giymezdim. Bu kıyafeti Diyanet İşleri Başkanımız giyiyor, tüm cami imamlarımız giyiyor. Ben de bu amaçla giydim. İstek üzerine öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdik. Ben derste minicik çocuklara ne anlatabilirim ki. Onlara dinimizin İslam dini olduğunu, son kitabımızın Kuran-ı Kerim olduğunu, ibadet anlamında bizim Sünni vatandaşlarımızdan hiçbir farklılığımız olmadığını, ancak bazı küçük değişiklikleri ve ezanın neden farklı okunduğunu çocukların sorusu üzerine anlattım. Çünkü çocuklar bu mahallede oturuyor. Bunlar bizim farklılıklarımız olamaz, biz Kuran ve Muhammed ümmetiyiz. Derslerinizi iyi çalışın, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da sizin gibi bu sıralarda oturdular dedim. Mezhep farklılıklarına kesinlikle girmedim. Yok bir farkımız. Ufacık çocuklar mezhep farklılıklarından ne anlar ki. Onların öğrenme zamanı, niye kafalarını karıştırayım ki. Zaten onlar minicik pırıl pırıl evlatlarımız. Ben de o sıralarda okudum, ben de o öğretmenlerden ders aldım, 3 çocuğum var onlar da bu şekil ders aldı. Yarın torunlarım da o sıralarda oturacak. Tekrar altını çizerek söylüyorum hiçbir siyasi amacım yok."

İmam Bayram Dalga daha sonra cami içerisine girerek söz konusu cüppeyi giydi ve bunu tüm Caferi imamların giydiğini söyledi.



Tuncel YILMAZ/TURGUTLU (Manisa),


(AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)