Büyükşehir belediye meclisinin temmuz ayı toplantısı Heykel’deki tarihi binada yapıldı. Toplantı öncesinde büyükşehir belediyesi tarafından son bir ay içinde hayata geçirilen çalışmalar hakkında meclis üyelerini bilgilendiren Başkan Recep Altepe, kent merkezini konforlu ulaşımla buluşturacak Heykel-Garaj tramvay hattı ile ilgili sözleşmenin imzalandığını, Bursaray Kestel hattındaki çalışmaların hızla sürdüğünü hatırlattı.

İDO’YA ALTERNATİF ULAŞIM

İDO’nun özelleştirme sonrası uyguladığı esnek fiyat politikasına vatandaşlardan gelen tepkiler üzere, Bursa’dan İstanbul’a alternatif deniz ulaşımı için çalışma başlattıklarını söyleyen Başkan Altepe, bu konuda gelinen son nokta hakkında da açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile bu konuyu görüştüklerini ifade eden Başkan Altepe, “Özelleştirmede şehir hatları kadar Bursa, Yalova ve Bandırma hatlarının hakları korunmamış. İDO şartlarında çalışmaya devam etselerdi sorun yoktu. Ancak bu özelleştirmede kimseye bir ayrıcalık sağlandığı yok. Firmanın patronu İskoç. Patron yurt dışından talimat veriyor, buradakiler uyguluyor. Biz de alternatif bir sistem oluşturalım dedik. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız da ‘bizi bağlayan önemli bir şey yoksa yapabilirsiniz’ dedi. Gerekli incelemeleri yaptık. Alternatif bir hattın oluşması için engel yok. Kabataş iskelesi ile anlaşmak üzereyiz. 3 gemi belirledik. Kiralama yada satın alma şeklinde hangisi daha hesaplı ise o yolla bu gemileri temin edeceğiz. Gemilerden biri yedek olacak, diğer ikisi de sürekli çalışacak. Bu konuyu ayrıca Bursa’dan çok İstanbul istiyor. Bursalılardan çok İstanbulluların konusu oldu. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

TOKİ BURSA’YA CEBİNDEN 100 MİLYON LİRA DAĞITTI

Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi’ne yönelik eleştirilerde TOKİ’nin hedef olarak gösterilmesinin de haksızlık olduğunu ifade eden Başkan Altepe, TOKİ’nin Doğanbey’e 300 milyon liranın üzerinde yatırım yaptığını, bunun 100 milyon lirasını da adeta cebinden Bursa’ya dağıttığını vurguladı. Proje öncesi 70 bin lira olan dairelerin şuanda 320 bin liraya satıldığını dile getiren Başkan Altepe, “TOKİ Bursa’ya ne yapmış. Cebinden 100 milyon lira Bursa’ya dağıtmış. Oradaki bir evi biz kamulaştırsaydık 70 bin lira verecektik, şimdi bir daire 320 bin liraya satılıyor. İnsanlar TOKİ sayesinde lüks daire sahibi oldular. Projede hata olmuş, beğenilmemiş bunlar ayrı şeyler. Oranın imarını TOKİ vermedi. Bunlar 21 yıl önce verilen yoğunluklar. Keşke Kayhan, Reyhan gibi iki katlı olsaydı. TOKİ, imara ve projeye göre daire yaptı. Şimdi ağzını açan TOKİ diyor. Ancak cebinden Bursa’ya bu kadar para dağıtan, Türkiye genelinde 2 bin şantiyesi olan bir kurumun yöneticilerine haksızlık ediliyor” dedi.

Toplantıda komisyonlardan gelen dosyalar ile 32 önerge de görüşülerek karara bağlandı.

NG(FK/RT)