Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ve Mehmet Zorlu Vakfı katkıları ile kurulan ve 'Bilimin Serüvene Dönüştüğü Yer' sloganıyla Türkiye’ye model olması hedeflenen Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde hazırlanan 2 bin 500 metrekarelik alanda kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin açılış törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı Zafer Çubukçu ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Bakan Ergün, Türkiye’nin bilim ve teknoloji merkezlerini kurmada çok geç kaldığını belirterek, 1960’lı yıllarda ABD ve Kanada’da kurulan bu tür merkezleri dünyada her yıl 300 milyon kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

AİLELER ÇOCUKLARI YA POPÇU YA TOPÇU OLSUN İSTİYOR

Bursa, Ankara, Kayseri, Kocaeli, Sakarya, Konya ve Eskişehir’de bilim merkezlerinin açılması için Büyükşehir belediyeleri ile protokol imzalayarak çalışmalara başladıklarını kaydeden Bakan Ergün, hedeflerinin 81 ilde bu merkezlerin kurulması olduğunu belirtti.

Bakan Ergün, 2023 yılına kadar bütün illerde bu merkezlerin kurulmasının planlandığını ifade ederek, "Ama yerel yönetimler çok üzerinde dururlarsa 5 yıl içinde 81 ilde bilim ve teknoloji merkezleri kurulabilir. Yaptığımız işi yapmış olmak için değil, her projenin düzgün olması için özen gösteriyoruz. Yoksa çadır tiyatroları gibi merkezler oluşturmak niyetinde değiliz. Türkiye’nin geleceği bu merkezlerdir" dedi.

"Çocuklarımızı bilim adamı olmaya teşvik etmememiz gerekir" diyen Bakan Ergün, şöyle devam etti:

"Şimdi Türkiye’de anne ve babalar çocukları ya popçu olsun ya topçu olsun diye uğraşıyorlar. Niye? Para orada. Ya topçu olacaksın ya popçu. Memlekete topçu da lazım popçu da ama bilim adamı da lazım değil mi? Teknolojiyi kim geliştirecek? Hep başkasının buluşlarını başkalarının icatlarını yüksek paralar verip kullanmakla mı meşgul olacağız? Çocuklarımızı bilim ve teknoloji konusunda cesaretlendirmemiz lazım. Olimpiyat şampiyonlarımız var. Halterde 150 kilo kaldırmış, altın madalya almış İstiklal Marşı’nı okutturmuş övünüyoruz ve bir de ödül veriyoruz. Al sana 10 kilo altın. Birisi gülle atmış gümüş madalya kazanmış sana da 5 kilo altın. Biri cirit atmış sana da 2.5 kilo altın. Sonra da Bursa’da bir çocuk da Dünya Matematik Olimpiyatları'nda birinci olmuş. Zihnini, bütün gücünü zorlamış dünyadaki en gelişmiş ülkelerdeki çocukları geçmiş haberiniz var mı? Yok. Tam Cumhuriyet altını verdiniz mi? Yok. Çünkü haberiniz bile yok. Halbuki istikbal o çocukta."

Sporun da önemli olduğunu belirten Bakan Ergün, "Tabi ki şehirlerimizin marka değerine çok önemli şeyler katan spor kulüplerimiz var. Ayağı biraz topa düzgün vurmasını bilen adamı kaç milyon dolar veriyoruz? Allah için söyleyin. 3- 5- 10 milyon dolar. Peki matematikte, bilimde teknolojide olimpiyat şampiyonu olmuş çocuklardan haberiniz var mı? Yok. Onlardan haberimiz olduğu gün bir şeyler oluruz" diye konuştu.

Bakanlar Ergün ve Çelik, daha sonra Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin açılışını yaparak, bölümleri gezdi. Bakanlar, ardından BUTTİM fuar alanın yanında yapımı devam eden Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin yeni kurulacak binasının inşaatında incelemelerde bulundu.

ASIL BİNA GELECEK YIL TAMAMLANACAK

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin asıl binası 12 bin metrekarelik inşaat alanı ve 3 bin 400 metrekarelik deney düzeneği alanıyla hizmet verecek. 2013 yılında hizmete açılması planlanan merkez, başta 6-14 yaş aralığındaki çocuklar olmak üzere herkesin ilgisini çekecek. Bakan Ergün’ün bu gün açtığı Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin Merinos Yerleşkesi ise yaklaşık 100 deney düzeneği ve 2 özel tasarım galerisiyle 2 bin 500 metrekarelik alanı kapsıyor. Çocukların ilgi duydukları bilim kulüplerine üye olabilecekleri merkezde seminer ve konferans yapılabileceği, bilimsel şovların sergilenebileceği sahne alanı bulunuyor.



IA,FK(FK/SS)