En son 8 Haziran 2004'te Güneş'in önünden geçen Venüs gezegeni bugün Güneş'in önünden bir kez daha geçti. 2117 yılına kadarki son geçişini yapan Venüs'ün Güneş'le dansı, ilgiyle izlendi. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Gölhisar Kaymakamlığı tarafından, 3 bin yıl önce gladyatörlerin savaşlarına tanıklık eden 'Kibyra Antik Kenti'nde 'Gökyüzü Gözlem Şenliği' düzenlendi.

Venüs'ü görmek isteyenler, gece yarısından itibaren Kibyra Antik Kenti'nde toplandı. Sabaha karşı saat 04.30'da başlayan gök olayı saat 07.50'ye kadar sürdü. Venüs gezegeninin Güneş'in önünden geçişi Kibyra Antik Kenti Stadyumu'nda kurulan teleskoplarla ve dağıtılan özel gözlüklerle izlendi.

Bu tarihi ana Burdur Valisi Süleyman Tapsız ile TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker de tanıklık etti. Venüs'ün Güneş'in önünden geçişi astronomi meraklılarını büyülerken, Gölhisarlılar ise umduklarını bulmadıklarını, Venüs'ün çok küçük olduğunu kaydetti.

Venüs'ün geçişini eşi Ayşe Tapsız ile birlikte izleyen Vali Süleyman Tapsız, "3 bin yıl önce gladyatörlerin savaşlarına tanıklık eden, hızlı atların ve kahraman savaşçıların yurdu Kibyra Antik Kenti, bugün Venüs'ün Güneş'in önünden geçişine tanıklık etti. Bu doğa olayına Burdurluların bu kadar çok ilgi göstermesinden dolayı memnun oldum "dedi.

ÇOK NADİR BİR OLAY

Ankara Üniversitesi'nde emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ethem Derman, "Etkinliğe Gölhisarlılar büyük ilgi gösterdi. Bugün buraya gelenler ilk kez teleskopla gökyüzüne baktı. Çok nadir bir olay ev bu nesil bu olayı bir daha görmeyecek. Bu nedenle herkes büyük bir iştahla geldi ve seyretti" diye konuştu.

'Gökyüzü Gözlem Şenliği' saat 07.50'de Venüs'ün geçişini tamamlamasıyla son buldu.



OÖ(SU/CK)