Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) tarafından Türkiye genelinde başlatılan 'Yerelden Genele Dezavantajlı Gruplar İçin Mesleki Eğitim' projesi kapsamında Antalya'da yaşayan Roman vatandaşlar eğitime alındı. Yaşları 17 ile 40 arasında değişen 70 roman vatandaşı, Antalya Romanlar Derneği'nin dünyaca ünlü dans grubu Anadolu Ateşi'nden esinlenerek hayata geçirmek istediği Roman Ateşi Grubu için ilk adımı attı. Roman vatandaşlar halk oyunları ve yaratıcı drama eğitmenleri Neslihan Bozkaya ve Mehmet Ali Bozkaya eşliğinde Muratpaşa Çıraklık Eğitim Merkezi'nde çalışmalara başladı. Halk oyunları, animasyona hazırlık, sahne ve oyun aktiviteleri, insan ilişkileri, yüz ve vücut boyama, sahne makyajı ve yaratıcı drama gibi uygulamalı eğitimlere tabi tutulacak Roman vatandaşlar arasından seçilecek 20 dansçı ve 20 müzisyen, Roman Ateşi Grubu'nu oluşturacak.

AMAÇ, ROMAN'LARI MESLEK SAHİBİ YAPMAK

Roman kültürünü yaşatmak, dans ve müziği seven Roman vatandaşları meslek sahibi yapmak için böyle bir düşünce içerisine girdiklerini anlatan Antalya Romanlar Derneği Başkanı Ferhat Uçakdağ şunları söyledi:

"Çocuklarımız sağda solda oynuyor, müzik çalıyorlar. Ama bunun karşılığında aldıkları bir şey yok. Ne sigortaları var, ne bir aylık alıyorlar, sarhoşla ayyaşla uğraşıyorlar. Sokakta olan çocuklarımızı toplayıp, eğitime zorluyoruz. Bu insanları bataktan çıkarıp devletine milletine hayırlı olmasını istiyoruz. Hedefimiz bu çocukların sertifika almaları, kendi kültürlerini yaymaları, otellerde Türk geceleri düzenleyerek para kazanmalarını sağlamaktır."

KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKILSIN

Eğitime katılanlardan 22 yaşındaki Fevzi Morkul, romanların oyun ve müziklerini tanıtmak amacıyla biraraya geldiklerini belirterek, "Burada arkadaşlarla beraber güzel bir grup kurduk. Neler yapabileceğimizi göstermek istiyoruz. Amacımız Antalya ve Türkiye'ye roman ateşinin ne olduğunu gösterebilmek. Roman dendiğinde akla ilk dans ve müzik geliyor" dedi.

'DANS ETMEYİ DOĞUŞTAN SEVİYORUZ'

Kursiyerlerden 17 yaşındaki Zübeyde Bozkurt, "Biz burada kendi halkımızı ön plana çıkarmak istiyoruz. Romanlar olarak kendimizi topluma göstermek istiyoruz" derken, 18 yaşındaki Sibel Bakırcı da, "Bir haftadır çalışıyoruz. Burada bilmediğimiz çoğu dans çeşitlerini öğrendik. Şimdi ne yapacağımızı biliyoruz. Dernek başkanımız sağ olsun bizi bir yere getirmek istiyor. Biz zaten annemizin karnında öğrenmişiz dans etmeyi. Roman oynamayı, dans etmeyi doğuştan seviyoruz" diye konuştu.

HAFTADA 6 GÜN EĞİTİM

Romanları çalıştıran eğitmenlerden Mehmet Ali Bozkaya MEKSA, TESK ve İş-Kur'un destekleği proje ile çok ciddi bir çalışma yürüttüklerini anlattı. Çalışmalar 'Roman Ateşi Grubu' olarak lanse edilse de, asıl amaçlarının eğitime katılanların uzun vadede meslek edinmelerini sağlamak olduğunu aktaran Bozkaya şöyle konuştu:

"7 bölgeden halk oyunları öğrenecekler. Farklı dünya kültürlerini tanıyacaklar. Pandomim eğitimleri veriyoruz. Yöre ve dans eğitimlerinin yanında, kendi kültürel roman danslarını da stilize ediyoruz ve çağdaş şekilde yerleştirerek sahneleyecek duruma getiriyoruz. Haftanın 6 günü çalışıyoruz."



ÖÖ(SU/COŞ)