Bu yılki Tohum Takas Şenliği, Bornova Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi işbirliğiyle Bornova Büyükpark’ta gerçekleştirildi. Çalı fasulyeden domatese, cevizden balkabağına kadar pek çok tohumu birbiriyle değiştiren köylüler ve üretici temsilcileri aynı zamanda da gerçekleştirilen panelde de konuyla ilgili bilgi edindi. Konuşmalardan önce Bornova Belediyesi tarafından hazırlanan özel zarflarda Bornova, Kemalpaşa başta olmak üzere İzmir’in köylerinden gelen üreticiler de takas yaptı. Fazla tohumlar da şenliğe katılan ve hobi amaçlı üretim yapan Bornovalılara dağıtıldı.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam’ın da katıldığı panelde konuşan ziraat profesörü Bornova Belediye Başkanı CHP'li Kamil Okyay Sındır, "Kendi öz değerlerimizi bu topraklarda çoğaltamıyorsak ne anlamı kalıyor? Biz Amerikan, Avrupa çiftçisinin ürettiği tohumları tüketmeye mecbur muyuz?" dedi. Sındır, Tohum Yasası nedeniyle tohum satışı yapılamadığını, bu sorunu da takas yöntemiyle aştıklarını vurgulayarak yerel tohumlara ve lezzetlere sahip çıkma çağrısı yaptı.

TARIMSAL GELECEK TEHLİKEDE

Sındır, başlangıçta sadece sanayi üretimi yapan ülkeler arasındaki ticareti düzenleyen Dünya Ticaret Örgütü’nün uluslararası tohum tekellerinin baskısıyla tarım ürünlerini de kapsam içine aldığını belirtti. Sındır, "Bunun sonucunda çiftçi uluslararası firmalara karşı savunmasız bırakıldı. Yerli tohumların satışını yasaklayan kanunun da çıkmasıyla tarımsal geleceğimiz tamamen tehlike altına girdi" diye konuştu.

BEŞİKTEN MEZARA KADAR TEKEL

Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Türkiye’nin, işgal altındaki Irak’a Amerikan tohum şirketlerinin dayattığına yakın bir tohum yasası çıkardığını ve yerli tohumların satışının yasaklandığını söyledi. Prof. Dr. Özkaya, "Bu firmalar hem tohum hem tohum ilacı hem de insanlar için ilaç üretiyorlar. Yani beşikten mezara kadar hizmet ediyorlar. Bunların ürettikleri tohumlar susuz ve kimyasal ilaçsız yetişemiyor. Bu tekele karşı kendi yerel tohumlarımızı yaşatmalıyız" dedi.

BİZİM TOHUMLARIMIZ DAHA SAĞLIKLI

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi ise "Çok uluslu şirketler hibrit tohumlarıyla topraklarımıza girdi. Ama bizim yerel tohumlarımız onlardan çok daha zengin besin içeriğine sahip, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı. Onları yaşatmamız gerekiyor" diye konuştu.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Karakayalı da "Hibrit tohumlar bir kez üretilip bir daha verim vermiyor. DNA’sı ile oynanmış tohumlar tehlike saçıyor. Bu şekilde takaslar yaparak yerel tohumlarımızı gelecek nesillere aktarmamız büyük önem taşıyor" dedi.

Takasın tamamlanmasının ardından vatandaşlara keşkek ve ayran da ikram edildi.