İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, 8 aylık teknik takibin ardından geçen yıl haziran ayında yaptıkları operasyonda, Yeraltı Madencileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Serkan D. ile birlikte yönetim kurulu üyeleri Turgay B., Zeki A. ve Yaşar D.'nin de aralarında bulunduğu toplam 262 kişiyi gözaltına aldı. Dolandırıcılık ve tefecilik yapmak için suç örgütü kurmakla suçlanan Serkan D. ile 3 arkadaşı, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanırken, diğer şüpheliler serbest bırakıldı.

8 BANKAYI ZARARA UĞRATMIŞLAR

Yaklaşık 1 yıl süren soruşturmanın ardından suç örgütüne yönelik iddianame tamamlandı. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede ilginç bilgilere yer verildi. Örgüt lideri olduğu ileri sürülen tutuklu sanık Serkan D. ile örgüt yöneticisi oldukları iddia edilen Turgay B., Zeki A. ve Yaşar D.'nin, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan, borçları ve ücretlerinin yetersizliği nedeniyle bankalardan kredi çekemeyen maden işçilerine, düzenledikleri sahte bordrolar ve 'borcu yoktur' belgeleriyle kredi sağladıkları ve bu şekilde 8 bankayı zarara uğrattıkları belirtildi.

YÜZDE 10 KOMİSYON

Şüphelilerin, kefil de temin ederek bankalardan kredi çekmelerini sağladıkları her işçi için ortalama yüzde 10 komisyon, kefil başına da bin lira ücret aldıkları belirtildi. Şüphelilerin, bankaların Zonguldak'taki şubelerinden kredi alamayınca, İstanbul ve Ankara'daki şubelerine başvurarak kredileri çektikleri bilgisine iddianamede yer verildi. Sahte belgelerle kredi alan maden işçilerinden bazılarının daha sonra çevrelerinde zor durumda olan arkadaşlarını da suç örgütüne yönlendirerek, örgüt üyesi gibi çalıştıkları ileri sürüldü.

SAHTE BELGELER DERNEKTE HAZIRLANMIŞ

İddianamede ayrıca, şüpheli Serkan D.'nin, suç örgütünün faaliyetlerini gizlemek için başkanı olduğu Yeraltı Madencileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin hukuki statüsünü kullandığı belirtildi. Kredi başvurusunda bankaların istediği TTK'ya ait  bordrolar ve 'borcu yoktur' belgelerinin sahtelerinin düzenlenmesinde, dernekteki bilgisayar, yazıcı ve tarayıcıların kullanıldığı ifade edildi. Ücret bordolarındaki kesintiler, icra ve nafaka kayıtları nedeniyle bankalardan istedikleri krediyi alamayan maden işçisi diğer şüphelilerden bazılarının suç örgütünden yardım istediği, bazılarının ise örgüt üyesi kişiler tarafından yönlendirildiği ifade edildi.

103 YIL HAPİS

İddianamede, tutuklu sanıklar Serkan D., Turgay B., Zeki A. ve Yaşar D. için, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme, resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık' suçlamasıyla toplam 103'er yıl hapis cezası istendi. Örgüte üye oldukları ileri sürülen 68 sanık hakkında, 'Örgüt üyesi olmak, resmi evrakta sahtecilik ve nietlikli dolandırıcılık' suçundan 15'er yıl, diğer sanıklar için ise 12'şer yıl hapis cezası istendi. 45 şüpheli için ise takipsizlik kararı verildi.



GG(EE/BT)