Bolu Dağı'nın TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu'nda kar yağışının olduğu zamanlarda alınacak tedbirlerinin görüşüldüğü '2012- 2013 yılı kış tedbirleri bilgilendirme ve değerlendirme koordinasyon' toplantısı Bolu Dağı Polisevi'nde yapıldı. Toplantıya Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Düzce Valisi Adnan Yılmaz ile iki ilin emniyet, jandarma, Karayolları, İl Özel İdare ve Kızılay yetkilileri katıldı. Toplantıda alınacak önlemlerin sunumunu yapan Bolu Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü Murat Sönmez, Bolu Dağı Tüneli mevkinin 87 kamera izlendiğini belirtti. Sönmez, "Bolu Dağı geçişinde 7 adet çok ekipmanlı kar aracı, 2 adet jetbroom çok amaçlı kar küreme ve tuzlama aracı, 1 adet kar püskürtme aracı, 4 adet bıçaklı ve tuz sericili araç, 2 adet kamyon, 2 adet greyder ile karla mücadele çalışması yapılacak" dedi.

Vali Özçimen'in kar lastiği kullanımının zorunlu hale gelmesini hatırlatması üzerine Sönmez, "Kar lastiği her kar yağışında etkili olmuyor. Çok yoğun karda mutlaka zincir gerekiyor. TIR'lar için de geçerli. Yeni çıkan yönetmelikle beraber bu seneki uygulamanın da sonuçlarını göreceğiz" diye konuştu. Karayolları 41'inci Şube Şefi İlkay Aktuğ ise "Kar lastiği belki eğimin az olduğu yerlerde etkili olabilir. Ancak tek çekerli TIR'larda bırakın kar lastiğini zincir bile etkili olmuyor. Yaz gününde yolun biraz ıslandığı durumlarda yolu kapatan TIR'lar olabiliyor. Kışın mutlaka zincir uygulaması yapmamız lazım" dedi.

Sönmez ve Aktuğ'un açıklamaları üzerine Vali Özçimen, zincirin yola zarar verdiğini vurgulayarak, "Zincir de yola zarar veriyor. Yolların aslında böyle her sene kaldırılıp, sökülüp yeniden yapılmasının da bir sebebi bu. Buna da bir çare bulmamız lazım. Kışın çok yağışın olduğu bölgelerde ne yapıyor bu ülkeler, yolları nasıl açık tutuyorlar. Sıvı bir kimyasal kullanıyorlar. Buna yavaş yavaş geçmemiz lazım. Her seferinde ilkel yöntemler doğru değil" diye konuştu.

Vali Özçimen'in, "Tek çekerli TIR'ları kar yağdığında geçirmeyecekmiyiz diyebilir miyiz" şeklindeki teklifi de toplantıya katılanlar tarafından kabul edilmedi. Bolu İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, tek çekerli TIR'ların engellenmesinin zor olduğunu söyledi. Durmuşlar, "Bu zor efendim. Bunları depolama yerlerimiz sınırlı. Önceden haberimiz olduğu takdirde Ankara ile görüşüp Karayolları ile işbirliği ile depolama yapabiliriz" dedi. Vali Özçimen'in, "Bu araçları D-100 Karayolu'na versek nasıl olur" şeklindeki sözü üzerine ise Durmuşlar, "D-100 Karayolu'nda yoğun sis oluyor. Bir aracın kayması orayı sıkıntılı hale getirebiliyor. D-100 Karayolu'nda kurtarma çalışması da zor yürüyor" dedi.

Toplantıda ayrıca yoğun yağışlı havalarda trafik kontrolü yapılarak zincirsiz, takozsuz, çekme halatsız ve aşınmış lastik takılı olan araçların geçişine yol elverişli hale gelinceye kadar izin verilmemesi kararlaştırıldı.



MY, KY(MÇ/BT)