Bitlis, ilçe ve köyleri bu yıl son 30 yılın en etkili kış mevsimini yaşarken, kar kalınlığı zaman zaman 2.5 metreyi aştı. Tek katlı evlerin ve araçların adeta kara gömüldüğü Bitlis'te geçen hafta 343 köy yolu da kardan kapandı. Kar yağışının durmasının ardından kapalı olan köy yollarının açılmasına başlandı. Geceli gündüzlü süren çalışmalar, 68 iş makinesi ve 130 personelle sürdürülüyor. Kar kalınlığının 1.5 metreyi aştığı bölgede çalışmalar da oldukça zorlu geçiyor. Yapılan çalışmalarla 330 köy yolu kardan temizlenerek ulaşıma açıldı. Yolu kardan kapalı olan bazı köy yollarında çığ tehlikesini bulunduğu, bu sıkıntıların giderilmesinden sonra bu yollarının da en kasa zamanda açılacağı belirtildi. Karla mücadele çalışmalarını Bitlis'in Ağaçdere Köyü'nde takip eden İl Özel İdaresi İşletme Müdürü Halil Avkan, zorluklarla geçen karla mücadelenin etkili sürdürdüklerini söyledi.

İl Özel İdaresi İşletme Müdürü Avkan, Bitlis'te 3 bin kilometre yol ağı bulunduğunu ve bu yolarda 2 aydan bu yana etkili bir çalışma yaptıklarını anlattı. Avkan, şu ana kadar yaklaşık 17 bin kilometre yolda karla mücadele yaptıklarını, bununda bazı köylere 5-6 defa girmelerinden kaynaklandığını belirterek, şöyle dedi:

"Çok zorlu şartlarda çalışmaktayız. Yolda gelirken aracımızın 2 lastiği de yolda patladı. Arazi yapısı çok sarp. Sıkıntılarımız had safhada. Ama bütün bu olumsuzluklara rağmen arkadaşlarımız sağ olsunlar gece, gündüz demeden çalışıp, kendi ailelerini de bir kenara bırakarak, köylü vatandaşlarımızın hizmetine koştular. Başarılı da olduk. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Şunu iddia ediyoruz, bölgede ve Türkiye’de karla mücadelede en iyi illerden birisiyiz."

Ekiplerin çalışmalarını yerinde gören ve giderken de beraberinde baklava götüren Avkan, ekiplerin artık aile hasreti çekmeye başladıklarını da söyledi. Avkan, ekiplere yapılan bu ziyaretlerin operatörleri mutlu ettiğini belirtirken, İl Özel İdaresinin 25 yıllık dozer operatörü Habip Soyugüzel yaptıkları yoğun çalışma nedeniyle 1 aydan bu yana evine gidemediğini anlattı. Soyugüzel, "Köy yollarımızı açık tutmak için çalışıyoruz. Bir aydan beridir evime gidemedim. Hep dağda taşta çalışıyoruz. Amacımız bir an önce bütün köy yollarını ulaşıma açmaktır" dedi.



ÖÇ(FE/İD)