Yıllardır Tire’de internet kafe işletmeciliği yapan Esat Sefa Sığın, 8 Nisan’da herkese örnek olacak bir uygulama başlattı. İnternet kafeye gelen herkes, bir saat kitap okuduğu takdirde bir saat internet kullanımından ücretsiz bir şekilde faydalanıyor. Başlattığı yeni uygulamanın en başta kendisini mutlu ettiğini ifade eden Sığın, ilk günler bedava internet kullanmak için kitap okuyan gençlerin ve çocukların, zamanla kitap okuma alışkanlığına sahip olduklarını ifade etti. Yığın, bir cuma namazı sonrasında verilen hutbede imamın "Kendimiz okumalıyız ve çevremizdekileri de okumaya teşvik etmeliyiz. Bakın, çocuklar internet kafelerden çıkmıyor ve zamanlarını boşa harcıyorlar" demesinden sonra kitap okuma projesini geliştirdiğini ifade etti. Sığın, "Birkaç gün sonra projemi uygulamaya başladım. İlk etapta hedefim 15- 25 yaş arası gençlere hitap etmekti. Çok geçmeden anladım ki o yaştaki gençlere kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için geç kalmışız. Fakat 12- 15 yaş arası çocuklar açısından durum daha farklı, onlar tahminimden daha çok ilgi gösterdiler. Çoğu müşterilerim ilk başta bir saat bedava internet için okudular. Ama aradan 15 gün geçti bugün içlerinden bazıları karşılık beklemeden kitap okuyup gidiyorlar" dedi.

SORULARA YANIT VERİYORLAR

Esat Sefa Sığın, kitap okumaya başlayanların önce okumaya başladığı saati ve kitabın adını not ettiğini kaydetti. Sığın, "Okuma bittiğinde ise bitiş saatini ve kaç sayfa okuduğunu not ediyor. Kitaptaki okuduğu sayfalarla ilgili sorduğum sorulara cevap veriyor. Suistimali önlemek için böyle bir yöntem buldum. Sorduğum birkaç soruyu yanıtlayana bir saat internet hediye ediyorum" dedi.

KAMPANYANIN MÜDAVİMİ BERKAY

Sığın, bu projeyi yıllar önce hayata geçirmediği için pişman olduğunu ifade etti. Esat Sefa Sığın, "Kitap okuma kampanyasına ilgi her geçen gün arttı ve bu zamana kadar yaklaşık 30 kişi kitap okuma kampanyasından faydalandı" diye konuştu. Sığın, projenin hayata geçmesinden bu yana en büyük ilgiyi gösteren kişinin ilköğretim 6'ncı sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Berkay Gümüş olduğunu dile getirdi. Sığın, "Kampanyada ilk kitabı bitiren o oldu. Berkay’ı gerek kitap okumaya gösterdiği ilgi, gerekse arkadaşlarını da bu kitap okumaya ikna etmeye çalışmasından dolayı tebrik ettim ve kampanyanın 'yıldız' ismi seçtim" dedi.

Berkay Gümüş de daha önce okuduğu kitapları bitiremediğini belirtti. Gümüş, "Ama Esat ağabeyin yapmış olduğu bu kampanya sayesinde 'Yaz Hikayeleri' isimli kitabı bitirdim. Bu kampanya okuma alışkanlığı kazanmak adına oldukça faydalı" diye konuştu.



KK(İÖ/BT)