Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Ian Biggs, iki günlük Manisa gezisinde Vali Halil İbrahim Daşöz'ü ziyaret etti. Manisa'nın coğrafi özellikleri hakkında Vali Daşöz'den bilgi alan Büyükelçi Biggs, Avustralya ve Manisa arasındaki bağlantıları güçlendirmek istediklerini belirtti. Türkiye'ye övgüler yağdıran Büyükelçi Biggs, Türkiye'nin Ortadoğu ülkeleri için bir model oluşturacağının altını çizdi. Manisa'nın tarihi açıdan zengin bir il olduğunu ve ilişkileri geliştirmek için Manisa'yı tanımak istediğini dile getiren Büyükelçi Biggs, "Avustralya ve Manisa ile ilgili daha fazla bağlantıyı nasıl sağlayabiliriz bunu konuşmak için geldim. Şuanki konjoktürde Türkiye dış politika ve ekonomide çok önemli bir ülke. Ancak Türkiye'nin Ankara, İstanbul ve İzmir dışında bilinen çok fazla bir yeri yok. Ben de Türkiye'nin bilinmeyen diğer illerini gezerek görmek istiyorum. Böylece gördüğüm güzellikler sayesinde Avustralyalı yatırımcıları Anadolu'ya yatırım için ikna edebilirim" diye konuştu.

ORTADOĞU'YA TÜRKİYE MODELİ ŞART

Biggs, daha önce Suriye ve Mısır gibi ülkelerde büyükelçilik yaptığını belirtti. Biggs, Ortadoğu ile ilgili, "Geçtiğimiz yıl bölge için tehlikeli bir yıl oldu. Belirsizlik ve istikrarsızlık vardı. Bölgedeki bu belirsizlik hala sürüyor. Ve kesin bir yol bulunmuyordu. Ancak Türkiye modeli Türkiye'deki istikrarlı hükümet ve büyümeye odaklı bir ekonominin bölge için de bir model oluşturacağını umuyorum. Suriye, Tunus, Mısır gibi istikrarsızlığın olduğu yerlere Türkiye'nin bir model olup çözüme ulaşabileceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

VALİ, MANİSA EKONOMİSİNİ ANLATTI

Manisa hakkında Büyükelçi Biggs’e bilgi veren Vali Daşöz, kentin ekonomi, tarih ve tarım açısından önemli bir şehir olduğuna dikkat çekti. Büyükelçi Biggs’e Manisa ziyareti boyunca eşlik edeceğini ifade eden Daşöz, ilin organize sanayisi ve ekonomisi hakkında önemli bilgilendirmeler yaptı. Vali Daşöz, "Manisa son 25 yıldır sanayide büyük bir atak yapmış bir il. Özellikle Manisa Organize Sanayi (OSB) Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biridir. OSB'miz yıllık yaklaşık 6.5 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahiptir. İlin toplam ihracatı 5 milyar dolar civarındadır. Manisa bu özellikleri sayesinde yerli ve yabancı sermayenin ilgi duyduğu bir il olmuştur" diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Vali Daşöz kentin simgesi olan Mesir Macunu’nu Büyükelçi Biggs’e hediye etti. Büyükelçi Biggs de Vali Daşöz'e Avustralya'yı anlatan bir kitap armağan etti.