Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği, Suriye Halkıyla Dayanışma Platformu ve Mazlum-Der gibi çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin önünde toplanarak, Beyazıt Meydanı'na kadar yürüdü. Beyazıt Meydanı'nda buluşan yaklaşık 3 bin kişi ellerinde Suriye bayrakları ve "Suriye'ye Özgürlük", "Suriye'deki Katliama Son" pankartları taşıyarak çeşitli sloganlar attı.


Kadınların da katıldığı eylemde, Beyazıt Meydanı'nda Suriye'deki olaylarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı. 6 yaşındaki Suriyeli Nurul Hüda isimli bir kız çocuğu Arapça dua ederken, Grup Yürüyüş isimli grup da şarkılar söyledi. Bu arada meydandaki Sultan Beyazıd Camii'ne bir süre önce Suriye'de kaybolan gazeteci Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun'un fotoğrafları asıldı.


"TÜM DÜNYA SURİYE'DE YAŞANANLARI BOŞ GÖZLERLE SEYREDİYOR"


Gösteriye katılan bütün sivil toplum kuruluşları adına bildiriyi okuyan Araştırma Kültür Vakfı Yöneticisi Şemsettin Özdemir, "Baas diktatörlüğü altındaki Suriye'de özgürlük ve adalet talebiyle ayağa kalkan halka karşı tam 1 yıldır acımasız bir soykırım siyaseti icra ediliyor. Suriye'de yaşanan insanlık dramına tüm dünya boş gözlerle seyrediyor" dedi. Özdemir, Lübnan, Ürdün ve Türkiye sınırına kaçabilen sığınmacıların tüm zorluklara rağmen hayatlarını sürdürmeye çalıştığını belirterek, "Başta Müslüman dünyası olmak üzere tüm dünyanın Suriye'de yaşanan insanlık suçlarına karşı bir tavır olmaya ve mazlumlarla dayanışmaya davet ediyoruz" diye konuştu.


"SURİYE'DE ÇOK SAYIDA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"


Suriye Milli Meclisi Üyesi Halit Hoca da Suriye halkının özgürlük ve demokrasi talepleriyle geçen yıl başlayan olaylarda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini ve yaralandığını belirtti. Diktatörlerin hüküm sürdüğü rejimlerde özgürlüğe giden yolun çok kolay olmadığını ve ancak Suriyelilerin özgürlük için herşeyi göze aldığını dile getiren Hoca, olayların başlamasından bu yana hapse atılan binlerce insandan haber alınamadığını söyledi. Medeniyet Derneği Başkanı Kazım Sağlam da Suriye'de kaybolan iki Türk gazetecinin bir an önce Suriyeli yetkililer tarafından serbest bırakılmasını istedi.


SK (MK) (FOTOĞRAF)