Üniversite arkadaşları Ceyhan Saldanlı ve Ali Yağlı tarafından 1980 yılında kurulan Elsan’la başlayan yolculuk 2012 yılının sonunda Türkiye’nin elektrik dağıtımının yüzde 7’sine uzanan bir başarı öyküsüne dönüştü. Yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek için 1995 yılında Bereket Enerji’yi, Mehmet Ali Gül’ü de yanlarına alarak kuran Ceyhan Saldanlı ve Ali Yağlı, Türkiye genelinde hidroelektrik santralleri kurmaya da başladı. 1991 yılında Denizli, Aydın ve Muğla’nın elektrik dağıtım lisansını alan, ancak lisanları daha sonra iptal edilen Ceyhan Saldanlı ve Ali Yağlı, 17 yıl süren hukuk mücadelesinin ardından 2008 yılında Aydem’le Denizli, Aydın ve Muğla’nın elektrik dağıtımı lisansını almaya başardı.

Bereket Enerji Grubu, dün yapılan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi ihalesini grup bünyesindeki Elsan- Tümaş ve Karaçay Ortak Girişim Grubu ile 1 milyar 231 milyon dolar bedelle kazandı. 13 firmanın katıldığı ihaleyi bünyesindeki şirketlerle kazanan Bereket Enerji, İzmir ve Manisa’nın elektrik dağıtımıyla Ege’nin enerji devi olma yolunda da önemli bir adım attı. Bereket Enerji’nin beş kentte yaklaşık dört milyon aboneye elektrik dağıtacağı bildirildi.

Şu an 11 hidroelektrik santrali ve bir jeotermal santralde elektrik üretimi yapan Bereket Enerji’nin üç yıl içinde altı hidroelektrik, bir termik ve dört rüzgar santrali yatırımını da hayata geçireceği bildirildi. 1 milyar 15 milyon dolarlık yatırımla grubun kurulu gücünün 915 MW'a, yıllık ortalama enerji üretim potansiyelinin de 3.9 milyar kwh seviyesine ulaşacağını açıklayan Ceyhan Saldanlı, AYDEM ile edindikleri tecrübe sayesinde İzmir ve Manisa’da da başarılı bir performans hedeflediklerini söyledi.

Saldanlı, “Grup olarak elektrik dağıtımı ve elektrik üretimi konusunda yatırımlara devam edeceğiz. Yaratabildiğimiz öz kaynaklarla orantılı olarak yatırımlarımız ve yeni projelerimiz sürecek. Kitapta yazan kurallara uyuyoruz. Maceracılık yerine ayakları yere basan bir şekilde ilerliyoruz. Hazmedebileceğimiz, kapasitemize uygun adımlar atıyoruz. Ve bu sayede büyüme gösteriyoruz. Bu gayreti sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

ONB(İÖ/ESM)