Fırat Üniversitesi Hastanesi KBB bölümünde görevli doktor 31 yaşındaki Tuncay Tunçcan, ilk çocuğuna hamile olan eşi Duygu Tunçcan'ın doğum sancılarının başlaması üzerine, hamileliği boyunca eşini takip eden özel bir hastanede görevli kadın doğum uzmanı Ebru Ç.K.'ya götürdüğünü söyledi. 11 Şubat günü eşinin kontrol edilip eve gönderildiğini, ancak akşam saatlerinde sancıları artınca yeniden hastaneye gittiklerini belirten Dr. Tunçcan, Dr. Ebru. Ç.K.'nın eşini muayene ettiği sırada, anestesi uzmanı Dr. F.K.'nın hastaneden ayrıldığını anlattı. Eşinin bir süre sonra fenalaştığını ve acilen sezaryenle doğuma almak için hazırlık yapan Dr. Ebru. Ç.K.'nın telefonla anestezi uzmanı Dr. F.K.'yı aradığını ancak uzmanın hastaneye gelmediğini ileri sürdü. Dr. Tunçcan, "Kadın doğum uzmanı Ebru Ç.K., cep telefonuyla aradığı anestezi uzmanı Dr. F.K.'nın 'bir hasta için o kadar bekleyemem, evime gittim' dediğini iletti. Bunu bana kadın doğum uzmanı doktor bizzat kendisi söyledi" diye konuştu.

'AMBULANS KARMAŞASI'

Doktor Tuncay Tunçcan, bu sözler üzerine eşini çalıştığı üniversite hastanesinin kadın doğum servisine götürmeye karar verdiğini ve hastane personelinden ambulans talebinde bulunduğunu belirterek, şunları anlattı:

"Hastane personeli, anestezi uzmanı ve ekibinin eve hastane ambulansı ile gittiklerini  söyledi. Ben de bir doktorum ve eşim hamile, gözlerimin önünde can çekişiyor ve ben çaresizdim. Hemen 112 Acil Servisi arayarak durumu anlattım ve ambulans istedim. Tabi bu konuşmalar tekrar tekrar oluyor. 112 Acil Servis'teki görevlileri hastane personelini arayarak görüşmeler yapmışlar. Hastane personeli ambulansa ihtiyaç olmadığını söylemiş. Meğerse ikinci bir ambulans daha varmış hastanede. Bu yüzden 5 dakikada gidilebilecek yolu ancak 50 dakikada gitmek zorunda kaldık. Eşimi ambulansa bindirdiğimizde ben oksijen talebinde bulundum ama ambulansta oksijen tüpü de yoktu. Üniversite hastanesinde acil ameliyathaneye alınan eşim, sezaryenle doğum yaptı."

'BEYNİ İLERİ DERECEDE HASAR GÖRMÜŞ' 

Dünyaya gelen bebeğin solunumunun durduğunu ve hemen yoğun bakım ünitesine alındığını kaydeden Dr. Tuncay Tunçcan şöyle devam etti:

"Havale geçirmeye başladı ilk 2 saatte. 11 Şubat'ta eşim doğum yapmıştı. 2 gün burada kaldıktan sonra ambulans uçak ile eşim ve bebeği Ankara Gazi Üniversitesi'ne götürdük. Yapılan tetkiklerde bebeğin beyninin ileri derecede hasar gördüğü belirtilerek, ileriki hayatı açısından çok ciddi problemlerin olabileceği bana bildirildi."

'MESLEKTEN EL ÇEKTİRİLMELİ'

Bir hekim olarak anlattıklarını birebir yaşadığı için fark ettiğini, sıradan vatandaşların bu durumu anlayamacağını ya da fark edemeyeceğini vurgulayan Dr. Tuncay Tunçcan, şöyle konuştu:

"Ben hekim olduğum için iyi kötü orada olanlara hakim oldum. İnsan ile vicdanı arasında olan bir şey. Ne olacaktı, ne olmayacaktı? Veyahut da anestezi uzmanı ekibinin belki ambulansla gittiği çaktırılmayacaktı. Belki de anestezistin gittiği çaktırılmayacaktı. Onu bilemem, o tamamen insanların vicdanıyla alakalı bir konu. Ama şunu söyleyeyim, böyle bir şeyin olması mümkün değil. Hiçbir doktor, hiçbir şekilde hastasını bırakıp bu şekilde pervazsızca gidemez. Gelip de dese 'Bakın arkadaş siz başınızın çaresine bakın. Ben gidiyorum' dese, ben bir şekilde hastamı oradan zaten çıkartırım. Dese ki 'Ben gidiyorum. Ben bakmıyorum arkadaş. Bu hastayı ben bayıltmam. Ben bu hastaya işlem yapmam' Veyahut da gelir kadın doğumcuya der ki, 'Ben seninle konuşmuyorum' veya kadın doğumcu bana der ki, 'Bu anestezi sorun çıkartıyor, biz konuşmuyoruz. Bizim aramızda husumet var konuşmasak bile, biz birbirimizden hoşnut değiliz.' Yani onların hoşlanmaması beni ilgilendirmez. Dışarıda, konuşmuyorlar mı? Ne yaparlarsa yapsınlar. Ama ortada bir hasta ve bir bebek var sonuçta. Haber vermeden çekip gitmiş. Ben şoke oldum yukarı çıkınca, anestezi uzmanının orada olmadığını duyunca yani böyle bir şey olamaz. Bu şekilde hayata bakan, bu şekilde hastasına bakan bir insanın bu meslekten kesinlikle el çektirilmesi gerekir."

Doğum sonrası, kadın doğum uzmanı Ebru Ç.K.'nın, üniversite hastanesine gelerek bebeğin durumunu sorduğunu kaydeden Dr. Tunçcan, "Kadın doğum uzmanı Dr. Ebru Ç.K., ertesi sabah gelip bebeğin durumunu sordu bana. Ben bebeğin durumunun kötü olduğunu söyleyince gitti. Bir daha gelmedi ve aramadı" dedi.

"BİRİ, SEN KİMSİN DEDİ BASTI GİTTİ"

Yaklaşık 1.5 yıl önce evlendiklerini ve ilk çocuklarının böylesi olaylarla doğması nedeniyle büyük üzüntü yaşadığını anlatan Dr. Tuncay Tunçcan, iki hekimin dargınlığı yüzünden çocuğunun zihinsel özürlü yaşayacak olmasının kendisini kahrettiğini söyledi. Dr. Tunçcan, doktoların küslüğü il ilgili de şöyle dedi:

"Bir kez olsun kendileri telefonla görüşmediler. İkinci şahıslar üzerinden görüşme oldu. Bir nevi birbirlerine gıcıklık yaptılar. Biri, 'Sen kimsin' dedi bastı gitti. Biri de onu cepten aramadı. Nitekim bunlar başımıza geldi. Benim başıma geldi. Tamam ben doktorum. Olaya daha hakimim. Belki daha etik davranmaları gerekirdi. Orası ayrı bir konu. Ama kimsenin canı kimsenin canında daha aziz değil. Umarım başka insanların başına böyle şeyler gelmez. Bu insanlara bir an önce meslekten el çektirilir. Kapatma cezaları uygulanır. Herkes ayağını denk almak zorunda kalır ve başka insanların canı yanmaz. Çocuğu anne karnındayken bile seviyorsunuz. Bir şekilde sevgi ifadeleri kullanıyorsunuz. Biz çocuğumuzun ismini Yavuz Kerem koyduk. İnanın şu an çocuğumu severken kelimeler ağzımda düğümleniyor ve ben çocuğumu sevemiyorum yani. Bir kez olsun ismiyle hitap edemedim henüz çocuğuma. Sadece oğlum diyebiliyorsunuz. Bir sevgi, kelimesi çıkamıyor ağzınızdan, çünkü kendinizi de suçluyorsunuz."

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Dr. Tuncay Tunçcan, doğumdan 3 gün sonra Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe ile başvurarak, kadın doğum doktoru ve anestezi uzmanı ile 112 Acil Servisi ambulansını yanlış yönlendirdiğini iddia ettiği hastane çalışanı hakkında şikayetçi oldu.

HASTANE YÖNETİMİ: İDDİALAR ASILSIZ

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ebru Ç.K, konunun yargıya taşındığını bu yüzden olayla ilgili konuşmak istemediğini söyledi. Özel hastane yönetimi de söz konusu iddiaların asılsız olduğunu öne sürerek, ambulanslarında oksijenin olduğunu ve kadın doğum uzmanı ile anestezi uzmanının küs olmadıklarını öne sürdü.



ŞG(GG/COŞ)