BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında Milletvekili seçilmeden önce katıldığı 4 ayrı etkinlikte suç unsuru bulunduğu gerekçesiyle açılan davaya devam edildi. Diyarbakır 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanık Nursel Aydoğan katılmadı. Mahkeme, Aydoğan'ın milletvekili oluşu nedeniyle '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek' suçundan hazırlık aşamasında herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti. Mahkeme, hazırlık aşamasında işlem yapılmadığından Aydoğan'ın dokunulmazlığının kaldırılması için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere fezleke düzenlenmesine karar verdi. Dokunulmazlık kapsamında olmayan 'Terör örgütünün propagandasını yapmak' ve 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' eylemleri yönünden de fezleke sonucunun beklenilmesini kararlaştıran mahkeme duruşmayı erteledi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede Nursel Aydoğan'ın 13-14 Mayıs 2011 tarihinde Uludere'deki çatışmada ölü ele geçirilen 12 terörist için Diyarbakır'da düzenlenen yürüyüşe katılarak, örgüt mensupları için saygı duruşunda bulunduğu belirtildi. İddianamede, sanığın ayrıca Tunceli'nin Pülümür İlçesi'nde ölü ele geçirilen 7 terör örgütü üyesinden 4'ü için düzenlenen cenaze törenine de katıldığı vurgulandı. Aydoğan'ın 18 Mayıs 2011 günü 1982 yılında cezaevinde kendisini yakan 4 örgüt üyesi ile Uludere'de 12 teröristin öldürüldüğü operasyonları protesto etmek amacıyla düzenlenen yürüyüşe katıldığı belirtilen iddianamede, sanığın ayrıca 20 Nisan 2011 tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi'ndeki çatışmada ölen örgüt mensubu için düzenlenen cenaze törenine katılarak, suç işlediği ileri sürüldü.

Nursel Aydoğan'ın, 'Terör örgütünün propagandasını yapmak', '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek ve 'örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından 18 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

 

FB (GG/RT)