Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde ilk buğday hasadı törenine katılan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşık 1 dekarlık buğdayı hasat etti. Hasat sonrası açıklama yapan Bayraktar, Türkiye genelinde buğday üretiminin bu yıl 20 milyon tonun altında olmasını beklediklerini belirterek, "Bunun altını çizerek söylüyorum. Biz 21 milyon ton civarında bir hububat üretimi bekliyorduk. Ancak Nisan ve Mayıs aylarındaki kardeşlenme döneminde maalesef Türkiye'de bu ürünümüz yağış alamadı. Yağış alamayınca da rekolte tahminlerimiz aşağıya düştü. En son yapılan uydu tespitlerine göre de 20 milyon tonun altında bir buğday üretimi gerçekleşecek görünüyor. Bölgede gıda fiyatları başta buğday olmak üzere hızlı bir şekilde yükseliyor. Eğer Türkiye olarak üreticimizin sorunlarımızı halledebilirsek. Türkiye bölgesinin gıda ambarı olur. Bu fırsatı Türk çiftçisi olarak iyi değerlendirmek zorundayız" diye konuştu.

TMO'YA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR

Buğday üretiminde Toprak Mahsulleri Ofisi'ne(TMO) önemli görevler düştüğünü kaydeden Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şu an herkes TMO'nun alım politikası nasıl olacak diye merakla bekliyor. Buğday üreticileri telaşa kapılmasın. Bu sene buğday rekoltesi yüksek olmadığı için para edecek gibi görünüyor. Ama bu süreçte TMO'nun alım politikasının çok dikkatli ve çiftçi lehinde yürütülmesi lazım. TMO'nun mümkünse alımları peşin yapması veya kısa vade içerisinde üreticiye ödeme yapması lazım. Alım merkezlerini buğday üretilen bütün bölgelerde kurmalı, hızlı bir şekilde alım gerçekleştirmeli. Eğer bunları yaparsa benim üreticim aracıların eline kalmayacaktır, para kazanacaktır. Ama eğer bunlar yapılmazsa o zaman TMO bir müdahale kurumu olarak görev yapmamış sayılır. Onun için biz özellikle üreticimizin maliyetini dikkate alan bir fiyat politikasıyla birlikte alım politikasının çiftçi lehinde götürülmesini istiyoruz. TMO vakit geçirmeden çiftçi lehine bir fiyat ve alım politikası belirlemesini bekliyoruz. Çiftçi 70 kuruşun altında bir fiyat beklemiyor. Bu kadar basit. Bunun altındaki bir fiyatın üreticiyi kurtarması mümkün görünmüyor. Türkiye'de 15 milyar liralık hububat üretiliyor ancak bunun 1 milyar 250 milyon liralık bölümü kayba uğruyor. Bunun önlenmesi için çiftçimizin bilinçli hareket etmesi lazım."

Bayraktar daha sonra Ceyhan Ziraat Odası'nın Toprak Tahlil Laboratuarı'nın açılışını yaptı.