Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği'nin düzenlediği 2013 yılı iş dünyası hedeflerinin konuşulduğu toplantıda konuşan Osman Baydemir, bölgenin kalkınması için iş dünyasına çağrıda bulunarak birlik ve beraberlik mesajları verdi. Ekonomik ve sosyal kalkınma gerçekleşmeden gerçek manada bir barış, demokrasi ve insan haklarına saygı kültüründen söz etmenin imkansız olduğunu söyleyen Baydemir, bölgeler arası gelişmişlik farkına bakıldığında Güneydoğu'nun hala dezavantajlı bölge olarak görüldüğünü söyledi.

Uluderede sınırdan kaçan mal getirirken bombardımanda ölen 34 kişinin 50 lira kazanmak için bu riski göze aldığını belirten Baydemir, şunları söyledi:

"Türkiye'de en az gelişmiş olan 21 ilden 18'inin Doğu ve Güneydoğu'da bulunması demek, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan tüm ekonomik politikaların bir kenara bırakılarak yeni bir ekonomik politikaya ihtiyaç olduğunun ispatıdır. Yoksulluk ve yoksunluk, yoksulluk ve yoksunluğa davetiye çıkarır. Bir kentin veya bölgenin yüzde 60-70'i varlıklı ise yüzde 100'ünü onur içinde yaşatmak imkanına sahip olur. Yüzde 60-70'i yoksul ise bırakın orta gelir tuzağını, can havliyle orta gelir sağlansın çabasını güdüyoruz ki işte o zaman musibet doğuyor. Uludere'de 34 insanın yaşamını yitirmesinin ana nedenine baktığımızda; bölgeler arası gelişmişlik farkının uçurumu bu kadar olmasaydı insanlar 50 lira için yaşamını riske atar mıydı? Bu konuda hepimize büyük sorumluluklar düşüyor."

Diyarbakır Surları'nın Dünya Kültürel Miras Listesi'ne girmeye teknik olarak hazır olduğunu da belirten Baydemir, belediye olarak yazışmalarda kullanacakları kağıtlarda belediye ve surların bulunduğu kampanya logosunun yer alacağını kaydetti.