"TÜRKİYE HALKLARIN DEMOKRASİ TALEPLERİNİ DESTEKLİYOR"


Toplantının açılışında bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Kesin olan şudur ki bölgede geri döndürülemeyecek bir demokratik uyanış başlamıştır. Halkın meşru talepleri açısından kayıtsız kalmak veya sindirmek siyasi tercih olmaktan çıkmıştır. Süreci yürütecek başarıya ulaştıracak olan bölge halkları ve onların siyasi temsilcileridir. Ancak bu sürecin başarıya ulaşmasının sosyal siyasi anlamda yapacağı küresel etkiler gözönünde tutulduğunda hepimize önemli sorumluluklar düştüğü bir gerçektir. Telafi edilemez insan kayıplarına rağmen demokrasi mücadelesine devam eden Müslüman halklara desteğimizi esirgemememiz gerektiğini belirtiyorum. Türkiye olarak halkların demokrasi taleplerini destekliyor ve ilgili ülkelerin liderlerine telkin ve uyarılarda bulunmaya devam ediyoruz. Burada bizim için önemli olan değişimin barışçıl ve halkların haklı beklentilerini gerçekleştirebilecek şekilde yürümesidir" dedi.


HEDEF İSLAM ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARETTE YÜZDE 20'LİK PAY


Arınç, "Dünya toplam ihracat rakamı 16 trilyon dolar. 57 İslam ülkesinin dünya toplam ihracatından aldığı pay 1,5 trilyon dolar. 57 ülke toplam ihracatın yüzde 10'una sahiptir. Bunun yüzde 70'i on ülke tarafından yapılıyor. Dünya milli gelirinden aldıkları pay 5 trilyon dolardır. İslam ülkelerinin kendi içlerindeki ticaret payı bunun yüzde 14'üne karşılık gelmektedir. Bu ülkelerin kendi içlerindeki ticareti ise, yüzde 70 - 75 civarındadır. İslam İşbirliği Teşkilatı, 2015 yılına kadar grup içi ticaretin payını yüzde 20' ye çıkarmaya çalışıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı özel sektör anahtar bir role sahip. İslam ticaret ve sanayi odasın bu konudaki çok önemli bir misyon üstlendiğine inanıyorum. Üye ülkeler adına mal hizmet ve sermaye dolaşımının önündeki engellerin kaldırılması büyük önem taşımaktadır. Hukuki alt yapı, ulaşım ağlarını birbirine bağlayan fiziki alt yapının oluşturulması büyük bir önem arz etmekte" diye konuştu.


Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 8,9'luk, 2011 yılında ise yüzde 8,5'luk büyümeyle OECD ve AB üyesi ülkeler arasında en yüksek büyüme performasına sahip olduğunu söyleyen Arınç, "Türkiye 1 trilyon dolarlık ekonomi olma noktasında. Halen Türkiye 93,6 milyon dolar doğrudan sermaye çekmeyi başarmıştır. 25 OECD ülkesi arasında Türkiye özelleştirme sürecini en hızlı tamamlayan ülkeler arasındadır" diye konuştu.


"PETROLLE ZENGİNLİK OLMAZ. HALKLARIN ZENGİN OLMASI ÖNEMLİ"


Toplantının açılışında İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Salih Kamil bir konuşma yaptı. Kamil, "Amacımız İslam ülkelerini kalkındırmaktır. 20 yıllık bir program benimsedik ancak ne kadarını gerçekleştirdik diye soracak olursanız çok azını gerçekleştirdik. Biz hükümetlerden destek bekliyoruz; bize ilgi göstermelerini bekliyoruz. Bu planlarımızı benimsemelerini istiyoruz .Odalar arasında işbirliğine ulaşmamız gerekiyor" dedi.


İslam Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise "İslam dünyası olarak artık her alanda herkesten daha hızlı hareket etmek, herkesten daha somut adımlar atmak zorundayız. Vakit, nakittir değerli dostlarım. Bizde ne yazık ki İslam dünyası olarak bugüne kadar aramızdaki işbirliği açısından çok az iş ürettik. Büyük gücümüzü ve potansiyelimizi kullanamadık. Bu konuda, atılması gereken adımları sadece hükümetlerden beklemeyelim. Bizler, iş dünyası temsilcileri olarak cesur ve kararlı çalışmalar ortaya koyalım" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, AB ülkeleri arasındaki ilişkileri örnek vererek, "Otomatikman ticaretleri birbirleri arasında yapınca zenginlikleri de paylaşmaktadırlar. Amerika ticaretinin yüzde 30’unu iki komşusu Kanada ve Meksika ile yapıyor. Çin’e bakıyoruz. Ticaretinin yüzde 40’ını kendi komşularıyla gerçekleştiriyor. Neden biz de bu ülkeleri örnek almıyoruz? Bu ülkeler dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden. Demek ki yaptıklarında bir hikmet var. Biz 57 İslam ülkesi olarak daha aramızdaki vize ve gümrük engellerini aşamadık. Ortak ticaret kuralları bile işletemiyouz. Petrolle zenginlik olmaz. Halkların zengin olması önemli. Halklarımızıın zengin olmasını istiyorsak ticaretin önündeki engeli aşmalıyız. Halkları zengin etmek istiyorsak ticaret, yatırım ve üretimin önündeki engelleri kaldırmalıyız" dedi.


İHSANOĞLU'NDAN TERCİHLİ TİCARET ANLAŞMASI MESAJI


İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan ülkelerdeki sorunlara dikkat çekti. İhsanoğlu, "İslam işbirliği teşkilatı üyesi ülkelerde işsizlik oranı çok yüksek. Ekonomik gerilemeyle biraraya gelince, sosyal siyasal çalkantılar yaşanıyor. Zaten bize üye olan devletlerden bazılarında yaşanan sosyal ve siyasal çalkantıların sebebi işsizliğin artması ve ekonominin gerilemesi. Bizim yapmamız gereken aslında kendi ülkelerinizde özel sektör temsilcileri olan sizleri takip etmektir. Tercihli ticaret anlaşması konusunda sizin hükümetlerinizi etkilemeniz gerekiyor. Böylece İslam ülkeleri arasında gerekli ekonomik ortam yaratılabilir" diye konuştu.


(BB)