Kadıköy - Kartal Metro hattının açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle yapıldı. Kadıköy Rıhtım Meydanı'ndaki törene çok sayıda vatandaş katıldı. Cuma namazını Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kılan Başbakan Erdoğan saat 15:30'da Kadıköy'e geçerek törene katıldı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, Kadıköy - Kartal Metro hattının dünyanın en modern metro hatlarından biri olduğunu söyledi.

KADIKÖY RIHTIM CADDESİ ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILACAK

"Uluslararası standarlarda kuruldu test edildi. Uyarı sistemleriyle bilgi ekranları, acil durum sistemleriyle Kadıköy - Kartal metro hattı dünyanın en ileri hatlarından biri olarak inşaa edildi. Engelli kardeşlerimizi unutmadık" diyen Erdoğan, metronun faaliyete geçmesinin ardından , ilk yılda 532 otobüsün ve 1223 minibüsün trafikten çekilmesini beklediklerini söyledi. Erdoğan bunun trafikte büyük bir rahatlamaya yol açacağını sözlerine ekledi. Kadıköy Rıhtım Caddesi'nin trafiğe kapatılacağını söyleyen Erdoğan, otobüs ve minibüs duraklarının yayaların kullanımına bırakalacağını, İstanbul'un yeni ve büyük bir meydana kavuşacağını belirtti.

MAKİNİST KOLTUĞUNDA YOLCULUK BİLGİSİ VERDİ

Konuşmaların ardından Kadıköy-Kartal metro hattının ilk seferi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Makinist koltuğuna oturan Erdoğan 16 duraktan oluşan metro hattında yolculara yol boyunca sesli olarak bilgi verdi. Erdoğan durakları tek tek anons etti. Normalde 32 dakika süren yolculuk duraklarda durulmadığı için 22 dakika sürdü. Başbakan Erdoğan yolculuk boyunca, "70 km hızla gidiyoruz. Yeni Sahra'ya yaklaşmak üzereyiz." şeklinde bilgiler verdi.

VERDİĞİMİZ SIKINTIDAN DOLAYI ÖZÜR DİLERİZ.

Erdoğan, Bayramda toplu taşımanın ücretsiz olduğu bilgisini verdi. Köprü bakım çalışmaları sebebiyle yaşanan trafik sıkıntısına değinen Erdoğan, "Verdiğimiz üzüntü ve sıkıntı sebebiyle kendilerinden helallik istiyorum. Özür diliyorum" dedi. Erdoğan, metro yapmanın kendi işleri olduğunu belirterek, "10. Yıl Marşı'nda 'Demir ağlarla ördük' der. Neyi ördünüz? Demir ağlarla Türkiye'yi biz örüyoruz." dedi. Kartal Metro istasyonunda toplanan kalabalığa da kısa bir konuşma yapan Erdoğan herkesin bayramını kutladı. Suriye ve Arakan'da sıkıntı yaşayanlara sabırlar diledi. Erdoğan buradan Beylerbeyi Sarayı'na geçti.

ÖA (ET)