Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Rahimi, bir gazetecinin, "İran Suriye'nin yanında mı yoksa Türkiye'nin yanında mı?" şeklindeki sorusuna, "Biz Türkiye'nin bütün konularda yanındayız. Bazı zamanlarda siyasi görüş farklılıkları çıksa da, bu ayrılıklar zaten bir ev içerisinde de olabilir" dedi.

Erdoğan- Rahimi görüşmesi sonra yapılan ortak basın toplantısında, Rahimi Suriye krizinde Suriye'nin mi yoksa Türkiye'nin mi yanında olduklarına dair sorulan soru üzerine şunları kaydetti:

"Tarihte adı şanı olan bir milletir Türkler. Biz batıda böyle bir komşuya sahip olmaktan, yani Türkiye'ye sahip olmaktan onur duyuyoruz. İran ve Türkiye kültür ve medeniyet sahibi iki ülkedir. Her nerede birlikte olduysalarda, işleri bir kuvvet ve kudret içinde olmuştur. Sayın Erdoğan'a ve bütün aziz Türk halkına meydana gelen müessif olaydan dolayı baş sağlığı dilemek istiyorum. Bir anne ile onun 3-4 çocuğunun ölümü nedeniyle başsağlığı diliyorum. Her nerede şiddet yüzünden kan dökülüyorsa ve yasa dışı yollarla kan dökülüyorsa, bunu kınıyoruz. Şiddet içeren hiç bir işi doğru kabul etmiyoruz, özelliklede İran millleti olarak. Biz semavi öğretiler doğrultusunda Kuran ile bir insanı diriltmenin, bütün insanlığı diriltmek olduğuna inanıyoruz. Bir insanın ölmesinide bütün insanlığın ölmesi gibi görüyoruz. Bu Kur-an'ın açık bir ayetidir."

"ERDOĞAN VE AHMEDİNEJAD LİDERLİĞİNDE GERÇEKLEŞMİŞTİR"

Erdoğan ve Rahimi konuşmaları sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "İran ile karşılıklı alışveriş için ne tür ilişkiler içine girmeyi düşünüyosunuz? Bu ilişkiler için ne tür görüşleriniz var?" şeklindeki soruya, Rahimi, "İran-Türkiye ticaret ilişkisinin dinamizmi çok yüksektir. Gaz alışverişi konusunda bugün bunu ele alacağız. Gerçekten bir dinamik ticari ilişkimiz vardır. Bu Erdoğan ve Ahmedinejad liderliğinde gerçekleşmiştir" dedi. Başbakan Erdoğan ise "Önümüzdeki yıl sonuna kadar 30 milyar doların üzerine çıkmayı planlıyoruz. Yaklaşık 250 milyon nüfuslu İran-Türkiye bunu başarır. Yeterki bu irade devam etsin" diye cevap verdi.

"İran Suriye'nin yanında mı yoksa Türkiye'nin yanında mı?" şekinde sorulan soruya ise Rahimi şöyle cevap verdi:

"Bu sizin görüşünüz. Biz şiddetle birlikte olan her türlü eylemi kınıyoruz. Her türlü girişimleri kınıyoruz. Irak'ta Pakistan'da ve başka yerlerde gördüğünüz zorba şiddetleri kınıyoruz. Biz Türkiye'nin bütün konularda yanındayız. Bazı zamanlarda siyasi görüş farklılıkları çıksa da, bu ayrılıklar zaten bir ev içerisinde de olabilir. Biz Türkiye ile komşu olmaktan onur duyuyoruz. Türkiye'nin her zaman yanındayız. Bugün Başbakan bize, "Ciğerim yanıyor" dedi. Biz de dünyanın her yerindeki ölümler için "ciğerimiz yanıyor" dedik."

GÖ(SSA)