KKTC İçme Suyu Temini Projesi kapsamında inşaatına 1 yıl önce başlanan Alaköprü Barajı havzasında kalacak olan Akine Köyü'nde halen evleri istimlak edilmeyen veya istimlak bedeli nedeniyle mahkemelik olan köylüler, inşaatta patlatılan dinamitlerin hayatlarını tehlikeye attığını ileri sürdü. Köylülere bilgi verilmeden yapılan patlama sırasında çevreye fırlayan kaya parçalarının insanlara zarar verebileceğini ileri süren köylüler, firma yetkililerinin duyarlı olmasını talep etti. Patlama anını cep telefonu ile kaydeden 29 yaşındaki Eyüp Han, "Gerek yetkililer ve gerekse firma sorumluları, köylülere yeni yerleri gösterilmeden ve yeni yerlerine taşınmadan barajda çalışma olmayacağını söylemişlerdi. Şu anda biz çalışma alanının içerisindeki evlerimizdeyiz ve bize hiçbir yer gösterilmedi. Ne devlet yetkililerinin söz verdiği gibi evlerimiz yapıldı ne de yeni alanlar gösterildi. Köylülerin şu anda kalacak yeri yok. Çaresiz can güvenliğimiz olmadan bekliyoruz. Devletin bize verdiği sözleri yerine getirmesini istiyoruz" dedi. İstimlak edilmeyen bazı evlerin davalarının devam ettiğini de öne süren köylüler, mahkeme sonuçlanmadığı için hiçbir girişimde bulunamadıklarını, bu tehlike bölgesinde yaşamak zorunda bırakıldıklarını iddia etti. Dinamit patlatılması nedeniyle evinin bulunduğu bölgede çatlaklar oluştuğunu belirten 60 yaşındaki Emir Han ise patlama sırasında savrulan kaya parçalarının evinin önüne kadar geldiğini anlattı.

'BİLGİ VERİYORUZ'

Baraj yapımını üstlenen AKEL İnşaat Proje Müdürü Yaşar Çember ile görüşen köylüler sıkıntılarını söyleyerek çözüm bulunmasını istedi. Patlatmanın jandarmanın güvenlik tedbiri almasından sonra yağıldığını kaydeden Çember ise "Bizim yasa dışı yaptığımız hiçbir işlem olmaz. Patlatma öncesi jandarmaya bilgi vererek güvenlik tedbirleri alındıktan sonra patlatma yapılıyor. Gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra patlatma yapılıyor. Kimseye haber vermeden dinamit patlatmamız söz konusu olamaz" diye konuştu.

500 MİLYON TL'YE MAL OLACAK

KKTC İçme Suyu Temini Projesi kapsamında Alaköprü Barajı'nın tamamlamasının ardından 107,2 kilometre uzunluğunda ishale attı açılacak. Hattın 23 kilometrelik bölümünün Türkiye tarafında, 81 kilometrelik bölümü 250 metre deniz altından askıda geçecek, kalan 3.2 kilometrelik kısmı da KKTC'de yer alacak. Proje kapsamında KKTC'ye iletilecek olan 75 milyon metreküp suyun yüzde 50.3'lük bölümü içme suyu olarak, kalan kısmının ise tarım alanlarının sulanmasında kullanılacak. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC'ne içme, kullanma ve sanayi suyu ve tarım için sulama suyu temin edilerek, 50 yıllık bir su ihtiyacı karşılanacak. 500 milyon TL'ye mal olması beklenen proje 3 yıl sonra tamamlanacak ve ardından KKTC'ye su iletilmeye başlanacak.