Divriği ziyaretleri sonrası Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ helikopter ile kent merkezine geçti. Ardından iki bakan Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda kentteki sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi. Buradaki toplantıda konuşma yapan Sağlık Bakını Recep Akdağ, zaman zaman değişik illerde bu tür toplantıları gerçekleştirdiklerini belirterek, 10 yıldır Türkiye'de sağlık alanında yapısal bir değişim için çaba gösterdiklerini, bu alanda 2002 yılında vatandaşın yüzde 39 olan memnuniyet oranını yüzde 76'ya yükselttiklerini söyledi.

'HASTANELER BİRLİĞİ YAKINDA'

Anne ve bebek ölümleri konusunda yaptıkları titiz çalışmaların da meyvesini verdiğini söyleyen Bakan Akdağ, bebek ölümlerinin binde 30'lardan 8'e, anne ölümlerinin ise yüzbinde 70'ten 15'e gerilediğini belirtti. Parası olmayının sağlık hizmeti alamadığı günlerin geride kaldığını belirten Bakan Akdağ şöyle devam etti: "Sistematik bir biçimde vatandaşın, 'Hastalanırsam halim nice olur' endişesi bugün ortadan kalkmıştır. Türkiye bugün dünyanın sağlık sistemi konusunda bir numaralı örnek gösterilen ülkesi konumuna doğru hızla ileriliyor. Bugün Türkiye'de biz çocuklarımızda kızamık görmüyoruz, Avrupa'dan Türkiye'ye kızamık gelecek diye korkuyoruz. Vatandaşın artık sağlığa erişim hakkını büyük ölçüde sağlıyoruz. Verimli ve etkin bir sistem oluşturuldu ve bunu her geçen gün biraz daha geliştiriyoruz. Şimdi yakında Hastaneler Birliği kurulmuş olacak. Şundan rahatlıkla emin olabilirsiniz, Hastaneler Birliği sadece daha verimli, performansı daha iyi takip edilen, daha kolay hizmet üretecek yeni bir sistem demektir. Sağlık çalışanlarına, olumsuz hiçbir yük getirmemektedir. Ama sağlık yöneticileri açısından durum biraz farklı. Hastanelerde çalışacak sağlık yöneticileri artık sözleşmeli yöneticiler olacak. Biz onlarla 2 yıllığına, belki 3 yıllığına sözleşmeler yapacağız. Hastaneler Birliği'nin genel sekreteri, onun altındaki başkanlar, hastane yöneticileri, başhekimler, hastane müdürleri pozisyonundaki arkadaşlarımıza, bu sözleşmeye göre performans ücreti vereceğiz. Başarılı olurlarsa daha iyi kazanacaklar, başarıları az olursa daha az kazanacaklar. Zaten belli çizgilerin altına düşmüşlerse, kurum geriye gitmişse o zaman teşekkür ederek, yollarımızı ayıracağız. Bizim için başarı anlamında önemli olan unsurların başında hasta güvenliği ve memnuniyetinin yanı sıra çalışan güvenliği ve memnuniyeti geliyor."

Bakan Akdağ, çalışanların hastaneler birliği uygulamasından korkmamasını isterken, fedakarca görev yapan çalışanlara yönelik her türlü şiddet olayına asla müsamaha göstermeyeceklerini de dile getirdi. Bakan Akdağ, "Bir sağlık çalışanına karşı kalkan el, benim şahsıma kalkmış bir eldir. Ben böyle hissediyorum, böyle düşünüyorum ve tepkimi de hep buna göre verdim" dedi.

Toplantıda konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, sağlıkta memnuniyet oranının giderek yükseldiğini, bununda Bakan Recep Akdağ'ın 10 yıldır yaptığı kesintisiz çalışmalar ile başardığını aktardı. Sağlığın her şeyin başında geldiğini belirten Bakan Yılmaz, sağlık çalışanlarının da çok önemli ve kutsal bir görevi icra ettiklerini belirterek başarılar diledi. Toplantının kalan kısmı basına kapalı gerçekleşti.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM TOPLANTISI

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Milli Savunma Bakanı Recep Akdağ daha sonra, çevreyolu üzerindeki bir restoranda Sağlık müdürlüğü personeli ve kentteki görevli doktorların katılımıyla sağlıkta dönüşüm il değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ, havayolu ile kentten ayrılarak Ankara'ya gitti. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın ise geceyi kentte geçireceği açıklandı.


Gökhan CEYLAN/SİVAS,