Yıldırım, Ankara'da açılacak metroların sonuncusunun ihalesinin tamamlandığını belirterek "Metro setleri yalnızca bir mal tedariği değidir. Bu metro araçlarıyla birlikte çeken çekilen araçların Türkiye'de yapılmasının önünü açmış bulunuyoruz. Ankara metrosunun bize böyle bir getirisi oldu" dedi. Bakan Yıldırım, Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilere dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Dünyanın en hızlı büyüyen iki ülkesi Çin ve Türkiye metro sözleşmeleriyle önemli bir stratejik birliğe gidiyor. Bu projeyle birlikte Türkiye’ye çok önemli ölçekte hızlı ve konvansiyonel demir yolu hatlarını kuracağız. Bu çok kapsamlı bir işbirliği projesidir. Bu projenin amacı; Türkiye'de Çin’in finansmanını sağlayacağı ve birlikte yapımın gerçekleşeceği bir ortaklığın tesisi edilmesidir. Bu ikili işbirliğini geliştirmek için gayret göstereceğiz. Bu Anadolu toprakları için değil tarihi ipek yolunun hayata geçirilmesi için gerçekleştirilen bir projedir."

Yıldırım konuşmasında bir Çin atasözünde "Zenginlik tohum gibidir saçmazsan faydası dokunmaz" denildiğini belirtirken, "Bundan anlayacağımız şey; savurganlık yaparak zenginliklerimizi heba etmemeliyiz. Kaynaklarımızı birleştirerek halklarımızı daha büyük refaha ulaştırmalıyız. Çin ve Türkiye bütün dünya krizle boğuşurken büyümesini hız kesmeden sürdürmüştür. Türkiye ve Çin’in işbirliği yeni dünyanın şekillenmesine katkı sağlayacak ve küresel barışı da beraberinde getirecek" dedi.

Bakan Yıldırım Ankara metro çalışmaları için destek beklediklerini, olumsuz değerlendirmelerin işi aksatıp, morelleri bozduğunu anlattı. Yıldırım, metroların Ankara’yı daha yaşanılır bir şehir yapacağını belirterek, "Projeyle Ankara’nın trafik yoğunluğunun azalacak. Bu proje tamamlandığında mevcut 24 km raylı sistemin uzunluğu 68 km çıkacak. 23 istasyon 53 istasyona çıkacak" diye konuştu.



DHA(BY/İD)