Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gediz Üniversitesi’nde düzenlenen TTNet’in 'Yeteneğe destek yaratıcı ekonomiye destek' projesine katılan 100 gence ilk dersi verdi. TTNet’in reklam yüzü sanatçı Şener Şen’in de katıldığı toplantıda Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

“Şener Şen’in 'Züğürt Ağa’ filmi gözümün önüne geldi. Herhalde Şener Bey zamanında böyle altyapılara sahip olunsaydı iflas etmiş züğürt ağa olmazdı. Yoksulluktan yoksunluktan bugün 'Mümkünlü’de her şey mümkün’ olan bir döneme geldik. Bilişim yaşam tarzımızı değiştiriyor. Yeni teknolojilerle ülkelerin gücüne güç katıyor. Öyle ki geçmişte güçlü olmak demek topunun, tüfeğinin, sanayisinin gelişmiş olması demekti. Şimdi bilgiye sahip olmak, onu kullanmak demek. Ülkemizde son 10 yıl içinde yapılanlar bilgi toplumu hedeflerimizi gerçekleştirmek için çok önemli adımlar oldu. 2002 yılında geniş bant internet yoktu. İnternete girmek için telefonu çevirip şansımızı denerdik. Çoğu zaman bağlantı yapılamazdı. O günlerden bugünlere geldik. İnternet otoyolları dönemine geldik. Akıl yollarını ülkede bir baştan bir başa inşa ettik. Bugün rahatlıkla gururla ifade edebiliriz ki İzmir’de erişebilirlik neyse Şırnak’ta da aynı. Doğu ile batı arasında sayısal uçuruma izin vermedik. 10 bin köyümüze ve mezramıza uydudan geniş bant internet erişimi sağladık. Okullara bilgi teknolojileri sınıfları oluşturduk. Bununla da yetinmiyoruz şimdi dünyanın ilgiyle izlediği FATİH projesini de eğitime kazandırıyoruz. Türkiye’nin bilişim çağını başlatan bir projedir. Bilgi toplumu hedeflerini gerçekleştirmek için attığımız çok önemli bir adımdır. Bu proje ile birlikte ülkemiz bilgi toplumu olma yönünde çok önemli bir yol alacaktır.”

Bakan Yıldırım, internetsiz bir hayatın düşünülmediğini belirterek, internetin siyasetçiyi de tersiye ettiğini söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:

“Türkiye’nin değişime dönüşüme çok müsait bir nüfus yapısı var. Teknolojiyi çok kolay benimsiyoruz. Türkiye bugün sosyal paylaşım sitelerini en yoğun kullanan dünyanın beş ülkesinden biri. 1969’da sadece aya gidilmedi, internet de bulundu. O zaman aya gidişin havası daha fazlaydı, hep o konuşuldu. Bugün aya gidiş unutuldu. İnternetsiz hayatı düşünemez hale geldik. 2030’lu yıllarda 50 milyar internet adresinden söz ediliyor. 2 milyardan fazla kullanıcıya erişmişiz. İnternet alan adları yetmiyor. 4.3 milyar alan adı herkese yeter diye yola çıkmışlar ancak yetmiyor. Aynen plakalar gibi. Bilişimde öngörü yıllarla olmuyor. Bilişimde öngörü saniyelerle oluyor. Biz burada konuşurken kim bilir dünyanın neresinde insanlar yeni hizmetler, buluşlar ortaya koyuyorlar. Eskiden siyaset kolaydı. Bir şey söylüyordunuz onun doğru mu eğri mi olduğunu insanlar yıllarca anlayamıyordu. Şimdi ne söylersiniz insanlar bakıyor 'bu adam bir şey anlatıyor ama hepsi palavra’ diyor. Artık siyasetçilik de sorumluluk istiyor öyle kafadan atmayla bu işler olmuyor. İnternet bilişim bizi de terbiye ediyor, şeffaflığı artıyor, yaşamı kolaylaştırıyor.”

FRANSIZLAR BOŞ KONUŞUYOR

Bakan Yıldırım, Türkiye’nin birçok hizmette Avrupa’nın en iyi olduğunu belirterek, “Avrupa’da mobil, kişi aylık konuşmada birinci sıraya geldik. Aslında Fransızlar’la başabaşız ama bir farkla. Fransızlar boş konuşuyor biz boş konuşmuyoruz. Şener Şen varken bizim bu esprilerimiz yavan kalıyor ama olsun” dedi.

ARTIK GÜÇ NÜFUS

Bakan Yıldırım, dünyada gücün kişi başı milli sermaye ile değil genç nüfusla ölçüldüğünü belirterek, “Yeteneğe destek ekonomiye destek. Eskiden yatırım deyince akla fabrika, büyük tesisler, büyük araziler, büyük binalar geliyordu. Şirketin 170 yıllık geçmişi var. Çok büyük hizmetler gördü. 60- 65 bin çalışana erişti. 10 yıllık bir paylaşım sitesi geliyor, çalışan sayısı onun beşte biri, ama cirosu onun 10 katı. Bilişimde bireysellik ve yenilikçilik ön plana çıkıyor. TTNet, girişimcilerini yarışmayla belirliyor ve onları eğitiyor. Bu yeter mi yetmez ama bu lazım. İkinci adımı bu girişimci gençlerimizle girişimci işletmeleri biraraya getirmek gerek. Bilişim vadisinde bunları buluşturmak lazım. Bunu da yaptığınız zaman amaca daha fazla yaklaşmış olacağız. Artık güç, kişi başına milli gelirin yüksek olmasıyla ölçülmüyor. Artık güç, nüfus özellikle de geç nüfus. Küresel ekonomide dünyada Hindistan üçüncü, Japonya dördüncü oldu. Bu sıralama çok farklıydı. Nüfus bugün artık en büyük güçtür. Ne kadar nüfusunuz varsa o kadar güçlüsünüz. O nedenle biz gençlere yatırım yapıyoruz. Gençlere geleceğe yatırım yapıyoruz. FATİH projesi bunlardan bir tanesi” dedi.

ALIN TERİNİN YERİNİ AKIL TERİ ALIYOR

Bakan Yıldırım, girişimci sermayeyi desteklediklerini belirterek, bilişimde istihdam yatırımının daha düşük olduğunu vurgulayıp, alın terinin yerini akıl terinin aldığını söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:

“Ar- Ge merkezi kurun ve 500 tane mühendis istihdam edin. Üniversiteler teknoparklarını iki kat üç kat büyütüyor. Biz göreve geldiğimizde ülkede iki teknopark vardı, şu anda 40 teknopark var. Bilişim ve yazılımla ilgili ihracatımız arttı. Hindistan bilişimden yılda 70 milyar dolar para kazanıyor. Bilişim ayrı bir alan, yeni bir istihdam sahası. Fabrikada bir kişiye is sağlamak için 50 bin lira yatırım yapmak lazım, bilişimde bu yatırım 4 bine düşüyor. Önemli olan o gençlerin elinden tutmak ve oların akıl terini bir katma değere dönüştürmek. Alın terinin yerini akıl teri alıyor. Buna benzer sosyal sorumluluk projeleri akıl terini üretime dönüştüren ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan önemli girişimler arasında yer alıyor. Girişimcilik ve yenilikçiliğe desteğimiz hız kesmeden devam edecek.”

İZMİR’E ÖĞRENCİ YAŞAM MERKEZİ VE DİJİTAL ARŞİV KURACAĞIZ

İzmir Milletvekili olan Bakan Yıldırım, İzmir’de bilişim yatırımlarının süreceğini, üç çağrı merkezinin faaliyete geçtiğini, dijital arşivin kurulacağını söyledi. Bakan Yıldırım, “Dijital arşiv kent sözünü verdik ve başlattık. Dijital arşiv kent büyük bir proje. Devletin, şirketin kağıda ihtiyacı kalmayacak. Milyarlarca sayfa elektronik ortama aktarılacak. Bu da gençlere iş demek. e- ticaretin merkezini İzmir’de kuruyoruz. KOBİ dediğimiz işletmelerle başlayan bu proje de İzmir’de çok ses getirecek önemli projelerinden bir tanesi. Artık ticaret sanal ortama gidiyor. Sanal ticaret 20 milyar lirayı aştı. Ticaret sanal ama teslimat gerçek. İzmir’de öğrenci yaşam merkezleri kuracağız. Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu aracılığıyla yeni yurtlar da yapılacak ancak bizim yapacağımız sadece bir yurt değil. Başlı başına bir yaşam merkezi şeklinde geniş alanda üniversitelerle irtibatlı adeta yaşam merkezi kuracağız. Bunu kamu özel sektör ortaklığıyla yapacağız. İzmir’de buna talip girişimci iş adamlarımız var. Araziyi verip altyapıyı sağlayacağız. İzmir’de bu anlamda ciddi açık var. Bunu kapatmayı hedefliyoruz” dedi.

100 BİN LİRA VERDİK NE OLDU DEMEYİN

Bakan Yıldırım, TTNet’in projesinde gençlerin önemli bir eğitim alacaklarını belirterek, bu alanda kurumsal ve bireysel destek verildiğini anlattı. Bakan Yıldırım, “Belli sayıda kişi çalıştıran ar-ge faaliyetleri gösterenler vergi kolaylığından yararlanıyorlar. Firması olmayıp üniversitede okuyan doktora yüksek lisans yapanlara da 100 bin liraya kadar bireysel destek var. Bakanlığımızın bilişime özel desteği var. BTK bütçesinin yüzde 20’sini evrensel hizmete ve bilişimle ilgili ar-ge teşviklerine ayırdık. Bu bütçeyi gençlerimiz başta olmak üzere bu alanda faaliyet gösterecek bireysel girişimcilere açacağız. Bilişimde desteklediğimiz her şey mutlaka ürüne dönüşecek diye bir şey yok. 100 projeyi desteklerseniz üçünden çıkarsa o zaten 100 bin projenin desteklenmesi gibi bir geri dönüş olur. Bu bir risktir, girişimci desteğidir. “100 bin lirayı verdik ne oldu’ diyerek, bunun karşılığı diye karşısına geçersek olmaz. Rahat bırakacağız çalışacak bir şeyler üretecek. 10 üretimden biri tutarsa olur” dedi.

HEDEF BİN 60 YARATICI GENÇ

TTNet Genel Müdürü, Tahsin Yılmaz, geçen yıl Ekim ayında başlattıkları projeye ülke genelinden 3 bin 606 başvuru aldıklarını, içlerinden 60 genci seçip, onları eğitim sürecinden geçirdiklerini belirterek, 2012 yılında ise hedefin bin 60 olduğunu bunun için 10 ili gezerek yaratıcı gençleri seçeceklerini anlattı.