AK Parti Batman İl Kongresi'ne katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu sabah erken saatlerinde Beşiri ile Hasankeyf İlçesi'ni gezerek incelemelerde bulundu. Beşiri İlçesi'nde 300 kişinin çalıştığı Zivu-Zer Teksil merkezinde incelemelerde bulunan Bozdağa ve Şimşek, Vali Ahmet Turhan'dan tesis hakkında bilgi aldı.

Daha sonra antik kent Hasankeyf'e geçen Bozdağ ve Şimşek ile beraberindekiler, Türkiye Bisiklet Federasyonu'nun düzenlediği Uluslararası Dağ Bisikleti Şampiyonası'nı başlattıktan sonra Bakan Şimşek de yarışçı elbisesi giyerek, kask taktı ve pedal çevirmeye çalıştı. Pedal çevirmekte zorlandığı görülen Bakan Şimşek, "Bu pedallar kardeşlik için" dedi. Bakan Şimşek'e eşi Esra Şimşek ve Batman Valisi Ahmet Turhan da eşlik etti.

Sıkı güvenlik önlemlerin alındığı şampiyona için Batman-Hasankeyf karayolu bir süre trafiğe kapatıldı. Bisiklet Federasyonu'ndan Bülent Atasoy'un eğitimiyle ilk kez bisiklet kullandığını belirten Bakan Şimşek, Hasankeyf Köprüsü ile İmam Abdullah Zaviyesi arasındaki 500 metrelik bölümde eşiyle birlikte pedal çevirdi.

Vali Ahmet Turhan ve bazı yöneticilerin de eşlik ettiği Bakan Şimşek, "Burası Kapadokya gibi bir yer. Bu güzergahı Türkiye'nin önemli parkurlarından birisi haline getireceğiz. Bütün şehirlerimizde bisiklet yollarının yapılması gerekiyor. Avrupa'nın en güzel özelliklerinden biri de bu. Hasankeyf çok özgün bir yer. Önümüzdeki dönemlerde bisiklet şampiyonaların üst kategorilerini bu bölgeye almaya çalışacağız. Bugünkü yarışmalarda puanlar önemli. Bu yarışmayı da önemsiyoruz. Batman hep olumsuzluklarla gündeme geliyor. Bunu değiştirmek istiyoruz. Bu pedallar kardeşlik içindir. Kardeşliği daha da pekiştirmek için çok farklı etkinliklere imza atacağız" dedi.

Daha sonra tarihi Hasankeyf Kalesi'nden antik kenti izleyen Başbakan Yardımcısı Bozdağ, tarihi dokuya hayran kaldığını söyledi. Hasankeyf'in son durumu ve kazılar hakkında Batman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Abdüsselam Uluçam'dan bilgi alan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Vali Ahmet Turhan ile birlikte eski ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki Hasankeyf'in yeni yerleşim biriminde inşaatı süren yeni camide incelemelerde bulundu.



AA(GG/İD)