KEİ Üye Devletleri İçişleri Bakanları 9. Toplantısı, İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin’in ev sahipliğinde Conrad Otel’de başladı. “Sınıraşan Suçlar ile Mücadelede İşbirliği" konusunun görüşüleceği toplantıya Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Ukrayna, Sırbistan, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, Arnavutluk ve Moldova gibi üye ülkelerin içişleri bakanları katıldı. Toplantıda açılış konuşmasını Şahin yaptı. KEİ ortak bir coğrafyayı paylaşan ülkelerimizi halklarnın daha huzurlu ve gelecekte daha mutlu olmaları için bir araya getiren örnek bir işbirliği modelini temsil etmetiği söyleyen Bakan Şahin, “KEİ’nin kuruluş döneminde siyasi ve ekonomik yapıları itibariyle geçiş sürecinde olan çok sayıdaki üye ülkemiz bugün uluslar arası siyasi ve ekonomik sistemin önemli aktörleri haline gelmişlerdir" dedi.


‘BÖLGESEL VE KARŞILIKLI İLİŞKİLER ARTIRILMALI’


2012 yılının tüm dünya için zorlu bir döneme sahip olduğunu belirten Bakan Şahin, “Bir yandan devam eden küresel ekonomik krizin başta Avrupa Ülkeleri olmak üzere geniş bir coğrafyada hissedilen olumsuz etkileri diğer taraftan küresel risk ve tehditlerin sürekli değişim gösteren yapısı ve göç hareketlerinin yaygınlaşmasından uyuşturucu madde kaçakçılığı ve terörizmle mücadeleye kadar bir çok alanda yenilenen sorunlarla baş edilmesi gereği bulunduğumuz yılın uluslararası gündemine yoğun ve zorlayıcı bir nitelik kazandırmıştır. Günümüz dünyasında yaşanan bu olaylar ülkelerimiz arasında hem bölgesel hem de karşılıklı ilişkilerimizin artırılmasının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" diye konuştu.


Bakan İdris Naim Şahin, konuşmasında Türkiye’nin geçen Temmuz ayı başından itibaren KEİ’nin dönem başkanlığını 6 aylığına üstlendiğini ifade ederek, "Türkiye’nin dönem başkanlığı süresince KEİ’nin daha işlevsel bir örgüte dönüştürülerek örgüt içinde somut işbirliği projelerine odaklanılması hedeflenmektedir" dedi.


Türkiye’nin Karadeniz’de deniz güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla söz konusu işbirliği mekanizmalarından etkin biçimde istifade edilmesi yönündeki gayretlerimizi sürdürdüğünün altını çizen Bakan Şahin, “Bugün burada bölge ülkeleri açısından KEİ’yi Karadeniz Havzası’nın temel bölgesel örgütü yapan siyasi iradeyi yeniden ihya etmeyi hedefleyerek; sınıraşan suçlarla, özellikle de terörizm, kaçakçılık, insan ticareti, hafif silah ticareti ile ekonomik ve mali suçlarla mücadele alanında daha somut işbirliğine yönelik ortak eylemlerin güçlendirilmesi esasını oluşturmak ve KEİ Bölgesinde barış, istikrar ve güvenliğe katkıda bulunmak amacıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız" ifadelerini kullandı.