Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gümüşhane’de esnaf ziyaretinde bulundu, 360 öğrenci kapasiteli özel yurdun açılışını yaptı, ardından da Kredi Yurtlar Kurumu’nda kız öğrencilerle öğle yemeği yedi.

Bakan Kılıç yemek sonrasında, İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset ve Kamu Yönetimi Kulübü'nün hazırladığı, '21'inci Yüzyıl Gençliği' konulu konferansa katılmak üzere Gümüşhane Üniversitesi'ne gitti. Konferansın verileceği salona doğru yürüyen Bakan Kılıç’ı  karşılayan bazı öğrenciler, salona alınmamaktan yakındı. Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın’dan, öğrencilerin yer olmadığı için alınmadığını öğrenen Bakan Kılıç, “Yumurtası olanları almıyoruz” esprisi yaptığı öğrencileri salona aldırttı ve merdiven boşluklarına ve boş protokol koltuklarına oturttu.

Konferansta konuşan Bakan Suat Kılıç, Gümüşhane Üniversitesi'nin 2008 yılında kurulduğunu hatırlattı, "2008 yılında Türkiye’de üniversitesi olmayan il kalmadı. 10 yıl önce Türkiye'de yaklaşık 70 üniversite vardı. Bugünün Türkiye'sinde 172 üniversite var" dedi. Yeni üniversitelerin kuruluş aşamasında muhalefetin ve bir kısım çevrelerin karşı çıktıklarını anlatan Kılıç, " Bize, 'Üniversiteyi kurmakla, tabelasını asmakla, inşaatları yapmakla o üniversite kurulmuş sayılmaz. Profesörü, yardımcı doçenti nereden bulacaksınız. Hocası olmayan üniversite mi olur?' dediler. Birkaç yıl sıkıntı çekmeden yürümek mümkün değil. Bugün bu üniversitelerde  akademik personelinden başlayarak yapılaşma, yeni binalar ihtiyacını büyük ölçüde tamamlamış durumda. Eksik kalanları da tamamlama yönünde çok çok büyük bir gayretle çalışmalarına devam ediyor" dedi.

Ak Parti'nin icraatlarını anlatarak konuşmasını sürdüren Gençlik ve Spor Bakanı  Kılıç, daha sonra da şunları söyledi:

“İstiklal marşını sadece okumak yetmez. O mısraların, o beyitlerin arasında dolaşabilmek lazım. İstiklal Marşı’nın üç, dört, beş, onuncu kıtaya kadar kalan bölümlerini okuduğunuzda içerdiği manayı anlayabilecek yaştasınız. Ama sizler, bizler bu şekilde okumadan yola devam etmeye çabalarsak; bizim çocuklarımız kendi milletinin İstiklal Marşı’nı okuyacak. Sanki başka bir milletin dilinden yazılmış bir şiiri okuyormuş, ezberden mırıldanıyormuş gibi okuduğu hiçbir satırı anlamının farkına varmayacak. İstiklal Marşına sahip çıkamayan, onun şairine sahip çıkamayan bir nesil ile bizim 2023’ü inşa edebilmemiz mümkün mü? Kendi ecdadına, edebiyatına, tarihine, kültürüne, milli manevi birikimine en özel eşyası ne olabilir? Cebinde çıkarmadığı Iphone cep telefonuna sahip çıktığı kadar sahip çıkamayan bir nesille bizim 2023’ü inşa etmemiz, 2071’e ilişkin hayallerimizi şekillendirmemiz mümkün olabilir mi? Böyle bir şeyin düşünülmesi bile mümkün değil” dedi.

Konuşmasının ardından Bakan Kılıç’a Üniversite Rektörü Prof. Dr. Günaydın tarafından porselen kahve fincanı hediye etti. Bakan Kılıç programın ardından Bayburt’a hareket etti.